Cargill’in İznik’teki fabrikasına Danıştay 6. Dairesi de onay vermedi. Şirket karara itiraz etmeye hazırlanıyor.
ABD'li Cargill firmasının İznik'te kurduğu nişasta fabrikası için verilen izinlerin iptali için açılan davalar yeni bir boyut kazandı. Danıştay İdare Dava Daireleri Genel Kurulu, fabrikanın kurulması için "İznik Gölü Çevre Düzeni İmar Planı'nda" yapılan değişikliğin iptal edilmesini öngören Danıştay 6. Dairesi'nin kararını onadı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Başbakanlık ve Cargill Türkiye'nin, Danıştay 6. Dairesi'nin iptal kararına karşı açtığı davayı kaybetmesi, fabrikanın ne olacağı sorusunu yeniden gündeme getirdi. Konu ile ilgili bilgi aldığımız Cargill Türkiye Proje Yatırım Müdürü Kemal Özbelli, Bayındırlık Bakanlığı ile Cargill'in 'karar düzeltme hakkı' bulunduğunu belirterek, "Cargill Nişasta Fabrikası'nın kurulması için yapılan değişikliğin iptaline ilişkin, Danıştay 6. Dairesi'nin kararını onaması mevcut dava sürecinin bir devamı niteliğindedir" dedi.
Konu ile ilgili olarak yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını dile getiren Özbelli, şöyle devam etti: "Tesisin yapımına, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla 1998 yılında başladı. Nisan 2000 tarihinde gerekli tüm izinler tamamlanarak üretime geçildi. 4 yıla yakın süredir de yasal olarak faaliyetini sürdürüyor. Cargill'in Orhangazi tesisi için verilen izinlerin iptali için Bursa Barosu önderliğinde, Bursa'daki bazı meslek odaları tarafından 4 ayrı dava açıldı. Aslında davalar Cargill şirketine değil, izinleri veren idare aleyhine (Bursa Valiliği, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Başbakanlık) açıldı. Cargill idarenin yanında müdahil olarak davalara katılıyor. Şu anda Cargill'in Orhangazi'deki tesisi faaliyetini yasal olarak sürdürüyor ve tüm izinleri ile ruhsatları da geçerliliğini koruyor."
Cargill'in ABD dışında tek seferde yapılan en büyük yatırımı olma özelliğini taşıyan nişasta fabrikası 90 milyon dolara malolmuştu. Cargill'in İznik'teki fabrikasına Danıştay 6. Dairesi de onay vermedi. Şirket karara itiraz etmeye hazırlanıyor.