Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Uzanlar'ın borç ödeme planını ciddiyetten uzak bularak reddetti. Fona göre teklif "soyut."
***
Uzanlar, ÇEAŞ'ın elektriğini yüzde 322 kârla satmış!
Danıştay 10. Dairesi, Uzanlar’a ait Çukurova Elektrik’e el konulmasına ilişkin yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Danıştay kararında, gerekçe olarak ÇEAŞ’ın elektriği yüzde 322’ye varan oranda kâr koyarak satmasını gösterdi.
Danıştay, Çukurova Elektrik'e (ÇEAŞ) el konulmasına ilişkin işlemlerin yürütmesini durdurma istemini, şirket kaynaklarının grup şirketlerinin finansman açığını kapatmak amacıyla kullanılması ve elektriğin yüzde 96-322 kar koyularak satılması gibi gerekçelerle reddetti. Danıştay 10. Dairesi'nin ÇEAŞ'a el konulmasına ilişkin işlemlerin yürütmesini durdurma isteminin reddine ilişkin kararının gerekçesi belli oldu. Danıştay 10. Dairesi'nin gerekçeli kararı, taraflara tebliğ edildi.
Gerekçede, TEDAŞ ile ÇEAŞ arasında 1998'de İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi imzalandığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile şirket arasında imzalanan protokol gereği Elektrik Satış Anlaşması'nın (ESA) bir an ön önce hazırlanarak imzalanması gerektiği anımsatıldı.
KATMERLİ KAZANÇ VAR Yatırımların düşük seviyede kalması nedeniyle elektrik üretiminde de fazla artış olmadığı kaydedilen kararda, "Şirketin sattığı elektriğin büyük bir bölümünün yine devletten aldığı elektrikle karşılanması, şirket kaynaklarının, yatırımların gerçekleşmesi yerine grup şirketlerinin finansman açığını kapatmak amacıyla kullanılması karşısında, şirketin tesislerinin iyi ve işler halde bulundurma yükümlülüğüne aykırı bir biçimde davrandığı sonucuna ulaşılmıştır'' ifadesi kullanıldı.
ÇEAŞ'ın elektik üretimini düşük maliyetli hidrolik kaynaklara dayandırdığı, büyük ölçüde TEAŞ'tan aldığı enerjiyi daha yüksek bedelle hem de aktif enerjiye ilaveten reaktif enerji için ayrıca karşılık ödeterek tekrar TEAŞ ve TEDAŞ'da sattığı vurgulanan kararda, şöyle denildi:
SPK'NIN RAPORU "Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan 6 Ekim 2003 tarihli raporda, ÇEAŞ'ın üretmiş olduğu elektriği yıllar itibarıyla değişmekle birlikte yüzde 96-322 kar koyarak sattığı, dışarıdan aldığı elektrik enerjisinden elde edilen karın ise yüzde 15-31 seviyelerinde olduğu anlaşılmıştır. 1993-2003 Mart döneminde ÇEAŞ'ın Ulusal Enerji Tarifesi Uygulaması sonucunda fazladan elde ettiği gelir tutarının 2003 Mart sonu itibarıyla değeri 84 trilyon 714 milyar 599 milyon 598 lira olduğu tespit edilmiştir.''
Kararda, şirketin kaynaklarının grup şirketlerine kullandırılması sonucu grubun finans şirketi haline dönüştürüldüğüne de dikkat çekildi. Davacı ÇEAŞ, bu karara itiraz edebilecek. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu görüşecek. Danıştay 10. Dairesi, KEPEZ Elektrik'e el konulmasına ilişkin işlemlerin de yürütmesinin durdurulması istemini reddetmişti.