Çağlayan, emeklilere ve asgari ücretlilere yapılan zammın ardından gelen vergilerle ilgili, "Kaynağı olmayan harcama yaparsan IMF'nin karşısına böyle terlersin" dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, "Ben, IMF'yi sevmiyorum ama IMF'ye karşı çıkmak hedef saptırmaktır" derken, kaynağı olmadan yapılan harcamaların hükümeti IMF karşısında terlettiğini söyledi. Çağlayan, ASO'da düzenlediği toplantıda, "Düşen Enflasyon Ortamında Yaşamak" konulu raporu basına sundu ve soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, ek kaynak gereksinimini karşılamak için sigara zammına yansıyan vergi artışı konusundaki sorusu üzerine Çağlayan, şunları söyledi:
28 MİLYON YOKSUL "Madem ki vergiyle alacaksınız neden veriyorsunuz. Hem emeklilere hem de asgari ücrete yapılan ücret artışı. Yanlış anlaşılmasın. Bu iş ne İsa'ya ne de Musa'ya yaradı. Bir taraftan vergi diğer taraftan sigara vergisi..."
Yüksek enflasyonun getirdiği kötü alışkanlıkları terketmenin kolay olmadığına dikkati çeken Çağlayan, enflasyonun ''Eroin ve morfin'' gibi olduğunu, uyuşturucu müptelalarının rehabilitasyon programı gibi enflasyon alışkanlığından kurtulmak için kısa bir süre daha sıkıntılara katlanmak gerektiğini kaydetti. Çağlayan, 1973-2003 döneminde Türkiye'de fiyatların 330 bin kat arttığına dikkati çekerken, bu dönemde kişi başına düşen gelirinin ise yaklaşık 2 kat arttığını söyledi.
Yüksek enflasyon ortamında kişi başına gelirin artırılamadığını vurgulayan Çağlayan, "Ama, 28 milyon yoksul yarattık. Bu süreçte toz şekerinin fiyatı 566 bin kat arttı, net asgari ücret 306 bin kat artmış. Ücretler artıyor ama fiyatlar daha fazla artıyor" diye konuştu.
Düşük enflasyon konusunda cahiliz
* Nüfusun yüzde 70'i yüksek enflasyon dışında bir ortamı bilmediği ortaya çıktı. Düşük enflasyon ve fiyat istikrarı konusunda cahiliz. * Düşük enflasyonda seçmenin her istediğini verme alışkanlığından kurtulmak gerekecek. * Fiyatlar aratacak diye mutfağa bakliyat, banyoya temizlik maddesi stoklamayacak. * Bu dönem reel sektör için "günahların ortaya çıktığı" bir süreç olacak.