YERİ gelmişken, günlerdir tartışılan bazı konulara değinmekte yarar.
* İlk konumuz sigara zammı. Maliye Bakanlığı, ÖTV artışı yaptı, sigara firmalarına dayattı. Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, geçen yılki fiyat ayarlaması öncesinde sigara firmalarını çağırmış istediği sonucu elde etmişti. Bu kez, eski yöntem işlemedi. "Zam yap yoksa ben gereğini yaparım" görüntüsü Maliye'nin çaresizliğinin simgesi oldu. Bu olay, Gelir İdaresi'nin dolaylı vergilerle oynamanın kolaycılığı yerine asli işlerine ağırlık vermesi gerektiğini gözler önüne serdi. İdarenin yeniden yapılandırılması, mükellefin nabzının tutulması, gerçekçi beyanlara ulaşılması, merkezin ağırlığını azaltılması, taşranın ikinci sınıf olmaktan çıkarılması vs...
* Bir diğer konu Emekli Sandığı Otelleri. Ankara, İstanbul İzmir ve Bursa'daki oteller için dünyaca ünlü markalarla protokol imzalandı. "Yenileme yatırımlarını Sandık yapacak, işletmeyi yabancılar üstlenecek ve devlet kârdan pay alacaktı." Bu sözleşmeler rafa kaldırıldı. Yatırımlar durdu. Yabancı şaşkın. İşletme hakkı devri yerine otellerin kökten satılması öngörülüyor. Mülkiyet satışı yasa değişikliği gerektiriyor. Vakit geçiyor. Tıpkı çok iddialı başlanan Meclis Lojmanları'nın satışında olduğu gibi iş fiyaskoya doğru gidiyor.
* Son olarak, 3 yıldır ertelenen Uluslararası Yatırımcı Konseyi Toplantısı'nın organizasyonuna dikkati çekelim. Devlet Bakanı Babacan bugün bir basın toplantısıyla yapılanları anlatacak. IMF ve Dünya Bankası Başkanları'nın 15 Mart'ta İstanbul'da olacağı söyleniyor. Dünyanın en büyük şirketlerinin başkan veya yöneticilerinin davet edildiği duyuluyor. Doğrudan yabancı sermaye fakiri Türkiye için çıkış noktası olması gereken bu çapta bir projeye, uluslararası ortağı olan Türk firmalarının katılımı sağlanamıyor. Yabancı Sermaye Promosyon Ajansı kurulamıyor. Yabancı Sermaye Genel Müdürü görevden alınmaya çalışılıyor. Dere geçerken at değiştiriliyor. Tarihi fırsat heba oluyor!