Kişi başına geliri 1.500 doların altındaki illerin teşvikine yönelik, "Doğudaki yatırımları da Batıdaki illere kaçıracak" eleştirisi artıyor Rakamlar da eleştirileri doğruluyor. Düzce’de çalışanların yüzde 12’si sanayide istihdam edilirken bu oran Ardahan’da 1.06.
Hükümetin, kişi başına geliri 1.500 doların altındaki illere yönelik çıkardığı 'Teşvik Yasası'na yönelik eleştirilerin sayısı her geçen gün artıyor. Teşvik kapsamına alınan illerin çoğu, yasa çıktıktan sonra illerine ilginin azaldığından şikayetçi. Özellikle doğudaki iller, yasanın bölgesel gelişmişlik farkını kapatmak bir yana, daha da artıracağında birleşiyor. Eleştiriler artarken, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Şeyhmus Akbaş'ın verdiği şu örnek, yasanın sonuçlarına ilişkin önemli bir ipucu veriyor: "Yasadan önce Gaziantep yatırımcısının Diyarbakır'a ilgisi büyüktü. Gelip yer arıyorlar, yatırım fırsatlarını araştırıyorlardı. Şimdi onların hepsi Osmaniye'nin yolunu tuttu." Akbaş'ın ortaya koyduğu örnek DPT'nin rakamlarında da ortaya çıkıyor. Teşvik kapsamına Batı ve Orta Anadolu'dan da illerin girmesi özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kişi başına milli geliri düşük illerin itirazlarına yol açtı. Örneğin teşvik kapsamına giren ve Batı, Orta Anadolu'da yer alan dokuz ilin ortalama sanayi tesisi sayısı 41 iken bu rakam, en düşük gelire sahip olan illerde 2.6 seviyesinde.
İYİ NİYETLİ YASA Yasaya ilişkin eleştirilerini ortaya koyan DİSİAD Başkanı Şeyhmus Akbaş buna rağmen kanunu 'iyi niyetli ama yetersiz' olarak tanımlıyor. Akbaş, yasaya karşı olduklarını kesin bir dille anlatıyor. Özellikle bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının daha da derinleşeceğini vurgulayan Akbaş, "Yasaya karşı çıkmamızın en önemli nedeni de bize çok yakın olan Osmaniye'nin kapsama alınması. Osmaniye, Diyarbakır'a gelecek olan yatırımları engellemeye başladı bile. Çünkü yasadan önce Gaziantep'ten Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya bir ilgi vardı. Şimdi onların hepsi Osmaniye'ye gidiyor. Bize hiçbir şey kalmayacak. Aynı şekilde Ege'deki Uşak ve Afyon'a, İstanbul'daki Düzce ve Bartın'a, Akdeniz'deki de Aksaray'a, Kırşehir'e ya da Yozgat'a gidecek" diye konuştu. Akbaş, "Biz Diyarbakır'la Şırnak'ın eşit tutulmasını da istemiyoruz" diyerek ekledi: "Şırnak'a yüzde 60 teşvik veriliyorsa Diyarbakır'a yüzde 40, Aksaray'a yüzde 30 verilseydi iyi olacaktı. Ama 36 ile yaymaları da çok büyük sıkıntı yarattı."
ARADA KALANLAR TOBB Başkan Yardımcısı Mehmet Balduk da, Teşvik Yasası kapsamında olmayan ancak gelişmişlik düzeyi de Türkiye ortalamasının altında olan Kahramanmaraş gibi illerin bu yasadan en çok zarar göreceğini savundu. Balduk Kahramanmaraş'taki sanayi tesislerinin, Teşvik Yasası ile öngörülen enerji ve SSK indiriminden yararlanacak firmalarla rekabet edemeyeceğini iddia etti.