kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Türkiye Sol’unu arıyor

Herhangi bir sistemin 'kriz' halinde olup olmamasını tanımlayan pek çok unsur vardır. Bir sistemin kriz içine girdiğini tanımlayan en önemli unsurlardan biri, sistem içinde birbirine alternatif olarak öne çıkan partilerin siyasi yelpazenin aynı kanadına düşmesidir. Türkiye'de çok uzun zamandan beri sağ partilerin alternatifi sadece sağ partiler olagelmektedir. Bu da bir tür 'kriz' durumudur. Siyasal sistemin sağlıklı işlemesi için sağ'ın ve sol'un birbirinin alternatifi olarak kamuoyunun önüne çıkması gerekir. Bu, 'liberal', 'sol' ve 'muhafazakar' değerlerin siyasal sistem içindeki dolaşımının verimli olmasını sağlamak içindir. Dünyada çok uzun zamandır, gerçek bir 'sol siyaset'in sesi çıkmıyor ya da güçlü bir biçimde siyasi sahnede varlık bulamıyor. Yeni sağın ideolojisi olan neo-liberal politikaların sağ ve sol yelpazeden üretilmesi biçiminde tekdüze bir gidişat var: 'Sağ neo-liberalizm'in alternatifi, 'sol neo-liberalizm' oluyor...

***


Tıpkı bunun gibi, Türkiye'de de 'sağ siyaset'in alternatifi sağ'la tanımlanıyor. Sol adına varlık bulan siyaset biçimlerinin ya içi sağ, ya da başarıları konjonktürel oluyor. Bugün Türkiye açısından, sol siyasetin ortada olmaması ciddi bir boşluk yaratmaktadır. Sol siyaset ortada olmayınca, siyasetin ihtiyaç duyduğu diyalektik işlememektedir. Sol'un siyasete en büyük katkısı olan 'fikir temelinde siyaset' açısından ciddi boşluklar ortaya çıkmakta, sağ'ın pratikliğe odaklanmış refleksleri siyasi alanı aşırı derecede doldurabilmektedir. Sağ ve sol arasındaki ayrım felsefi bir temelden güç alır ve esasında 'kamu siyaseti' ekseninde şekillenir. Sağ 'istikrar' ve 'süreklilik' fikrini öncelerken, sol 'değişim' fikrini esas alır. Bu bakımdan sağ, 'eşitsizlikleri' süreklilik mekanizması içinde zamanla çözülecek sorunlar olarak ele alırken; sol, bizzat 'eşitsizliğin çözümü'nü esas alarak siyasete başlar Türkiye'nin esas problemi sağ'a ve sol'a ait tüm dinamikleri ve unsurları sadece sağ'ın içinde tartışıyor olmasıdır. Süreklilik ve gelenek, değişim ve reform sağ'ın içinde dolaşmaktadır. Sol siyaset ise siyasi tarihin belli bir basamağında donup kalmış bir şekilde, legal siyaset alanında temsil edilmektedir. Oysa uzun zamandan beri muhalefette olan sol siyaset'in, muhalefette olmanın kazanımlarıyla 'değişim', 'reform' ve 'dışa açılma' gibi dinamikleri içermesi gerekirdi. Şimdiki durum bunun tam tersidir; sol siyaset kendisini 'statüko' ile eş anlamlı kılmıştır. Bunun en büyük sebebi, sol siyaset'in Türkiye'deki 'siyasal genetiği' gereği kendisini 'devlet'le özdeşleştirmiş olmasıdır. Sol siyaset, 'kamu siyaseti' temelindeki siyasi tartışmaların ve ayrışmaların dışında, 'devlet' ve 'öteki' mantığına göre tanımlanmış bir 'uzay'da yaşamaktadır. Anamuhalefet partisi, Türkiye'nin son derece dinamik tartışmalarla yüklü olması gereken bu döneminde, 'toplumsal muhalefet' adına hiçbir cazibe üretemiyor. Böylece Türkiye, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan 'muhalefet' kavramının getirilerinden uzak kalıyor. Sol siyaset'i temsil eden CHP, 'toplum adına muhalefet' dediğimiz ve demokratik siyasetin temelini oluşturan kavramdan giderek uzaklaşıyor. Buna karşılık 'devlet adına muhalefet' denilebilecek ve 'siyasetsizleşmenin' temelini oluşturan statükocu reflekslerle içiçe geçiyor. 'Kamu siyaseti' alanında bir bakış ve açı sunmaktan çok, 'kamu'nun bizzat kendisi gibi davranmak, hem siyaset ve demokrasi karşıtı bir durumdur, hem de Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sol siyasetin kısırlaştırılması anlamına gelmektedir.

***


Sol siyaset olmadan demokrasinin verimli işlemesi, 'liberal', 'muhafazakar' ve 'sol' değerlerin sistem içindeki dolaşımının sağlıklı olması ise mümkün değildir. Bu nedenle gerçek bir sol siyaset'in olup olmaması, sadece sol'da siyaset yapanların değil, siyasi yelpazenin tüm mensuplarının sorunudur. Türkiye'nin anamuhalefet alanı sol adına siyaset yaptığını söyleyen bir parti tarafından doldurulmasına rağmen, bu, sol siyaset ihtiyacını gidermemiş, aksine daha da büyütmüş ve kışkırtmıştır. Sol'da siyaset yapanlar, 'statüko adına siyaset' kısır döngüsünden kurtulmayı başarıp, toplum adına siyaset' aşamasına gelinceye kadar da bu ihtiyaç büyüyecektir. Türkiye sol siyaset'ini aramaya devam etmektedir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Saddamizm   / 15-12-2003
 Siyasi liberalizmin sosyal derinliği   / 14-12-2003
 Coğrafyanın gücü ve riskleri   / 12-12-2003
 Sol ve yerli değerler   / 10-12-2003
 Özür ve düzeltme   / 09-12-2003
 Sağ siyaset ve değişim   / 08-12-2003
 Türkiye Sol’unu arıyor   / 07-12-2003
 Sahicilik   / 05-12-2003
 Sıradan şiddet   / 03-12-2003
 Yeni Roma ve meşruiyet   / 01-12-2003
MANSUR FORUTAN
N'olucak bu Galatasaray'ın hali?
Dün sabah bir dostumla...
MEHMET BARLAS
Saddam'ın diş sağlığına neden önem veriliyor?
Saddam...
ÖMER ÇELİK
Sayısal denge, siyasal çözüm
Devlet ve siyaset ilişkisi,...
SAİT GÜRSOY
Mersin Üniversitesi'nde medya paneli
Mersin Üniversitesi...
HINCAL ULUÇ
HINCAL ULUÇ Ya annem, babam görürse..
Yeğen Ömer'in...
2 SAMBACI TAMAM
2 SAMBACI TAMAM
Sarı-lacivertli kulübün Cruzeiro'dan A.Souza ve Corinthians'dan Gil...
Kaza istemiyorum
Kaza istemiyorum
F.Bahçe'nin hocası Daum, takımına Pendik ve Konya facialarını...
İmarzedeye bono şoku
İmarzedeye bono şoku
Başbakan grupta talimat verdi: Mağdur olan mevduat sahiplerini...
Kıbrıs'ta da yeni siyasetçiler lazım
Kıbrıs'ta da yeni siyasetçiler lazım
Erdoğan, Kıbrıs için "yeni siyasetçilere ihtiyaç var" dedi. "Denktaş...
Başkana şişeli işkence
Başkana şişeli işkence
İstedikleri parayı vermeyen Van Belediye Başkanı Özarslaner'i,...
Kim kimi atlattı?
Kim kimi atlattı?
Dünya, Saddam Hüseyin'in yakalanması ile uğraşırken Türkiye'nin haber...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.