Yanlış bir alarmda İstanbul panikler
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara 'Marmara fayının tüm özelliklerini bilsek dahi, muhtemel depremin zararının azaltılmasında topluma faydası yok'' dedi
Afet sonrasında Türkiye'deki psikolojik sorunlarda yüzde 15-20 artış belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, ruh sağlığı bilincinin geliştirilmesi amacıyla devletin her ilde ''Afet ve Ruh Sağlığı'' birimleri kurulması için adım attığını söyledi. Gün geçmiyor ki yaklaşan İstanbul depremi için bir şey söylenmesin. Gündemin birinci sırasını deprem oluştururken, bilimadamları da çeşitli vesilelerle depreme hazırlıklı olmak konusunda halkı bilinçlendirmeye çalışıyor. İşte Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara geçtiğimiz gün katıldığı İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri'ndeki bir toplantıda, ''Depremle birlikte yaşamak'' başlıklı bir konuşma yaptı.
Deprem Dede İstanbul Afete Hazırlık Eğitim Programı'nı anlattı. Işıkara, yılda, 4.0 ile 4.9 büyüklükleri arasında 39 depremin meydana geldiği Türkiye'de depreme hazırlık için yapılması gerekenleri bir kez daha anlattı.
İSTANBUL'A 140 CİHAZ
Afet sonrasında Avustralya ve ABD'de psikolojik sorunların yüzde 15-20 arttığını bu oranın Türkiye'de yüzde 60-70'ler civarında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, devletin her ilde ''Afet ve Ruh Sağlığı'' birimleri kurulması için adım attığını bildirdi.
Prof. Dr. Işıkara, ''Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi''nin simülasyon uygulamasının önümüzdeki ay basına tanıtılacağını, sistemle ilgili 140 cihazın İstanbul'un çeşitli yerlerine yerleştirilmesine devam edildiğini belirtti. Işıkara, olası depremin İstanbul'a 17-18 km uzakta olacağını ve kente geliş zamanının 8-15 saniye arasında değişeceğini de sözlerine ekledi. Işıkara, katılımcıların sorularını da yanıtladı.
* (Türk Telekom, deprem sırasında İstanbul'daki telefonları aynı anda çaldırabilir mi sorusu üzerine) Çok tehlikeli. Kolay değil. Yanlış alarm verdiğinizde 12 milyon ayağa kalkar.
* Fayın her türlü özelliği araştırılsın.Tüm özelliklerini bilsek dahi, muhtemel depremin zararının azaltılmasında topluma hiçbir faydası yok. Bilimsel olarak çok faydası var. Faya bakarak 'Deprem yapma mı?' diyeceğiz.
* Fay tartışmalarını basın gündeme getirmezse toplum daha rahat eder. Bu bilimadamının işi. Gündeme getirmeniz gereken, toplumun ne gibi önlemler alması gerektiğidir.
Recai KÖMÜR-Begüm KEBABÇI
|