Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prostat kanserinin 70 yaş üzeri erkeklerin yüzde 50'sinde, 90 yaş üzerindekilerin de hemen hepsinde mikroskobik düzeyde bulunduğu bilinmektedir. Ülkemiz için kesin veriler mevcut olmamakla birlikte ABD'de yılda 250 bin erkek prostat kanseri ile tanışmaktadır. Bu kişilerin yüzde 95'i 45-90 yaş arasındadır.

NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR
Prostat kanserine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Diğer kanserlerde olduğu gibi genetik bir yatkınlıkla birlikte olumsuz çevre koşullarının bu hastalığın meydana gelmesinde rol aldığı düşünülmektedir. Prostat kanseri oluşumuna katkısı olabileceği zannedilen bazı risk faktörleri şunlardır:

* Yaş.
* Ailede prostat kanseri varlığı.
* Yağlı beslenme.
* Hormonlar.
* Kadmium.
* A ve D Vitaminleri.

YÜZDE 10 BABADAN OĞULA GEÇİYOR
En önemli risk faktörleri yaş ve aile hikayesidir. Normal kontroller sırasında prostat kanseri araştırılması 50 yaş sonrası tavsiye edilirken, ailede prostat kanseri mevcudiyeti varsa bu araştırmalar 40 yaş sonrasında başlatılmaktadır. Tüm prostat kanserlerinin yüzde 10 kadarının babadan oğula kalıtım yoluyla geçtiği tahmin edilmektedir. Prostat kanserine has olan bir başka ilginç özellik de hastalığın gizli form ve klinik aktif form olmak üzere birbirinden çok farklı karakterde iki ayrı formunun olmasıdır. Birinci gruptaki hastalık hayat boyu hiç tanı konmadan sessiz kalabilirken, ikinci grupta metastazla sonuçlanan ileri hastalık görülebilmektedir.