Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prostat kanseri 70 yaş üzeri erkeklerin yüzde 70'inde görülüyor. Genetik bir yatkınlıkla birlikte olumsuz çevre koşulları hastalığın meydana gelmesinde önemli rol oynuyor.
Prostat kanseri erkeklerde deri kanserinden sonra en sık görülen kanserdir. Akciğer kanserinin ardından ikinci sırada kansere bağlı ölüme neden olur. Parmakla rektal muayene ve PSA (prostat spesifik antijen) kan testi sayesinde erken tanı mümkün olabilmektedir. PSA testinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte prostat kanserine bağlı ölüm oranlarında azalma başlamıştır. Prostat kanseri tanı ve tedavisi üzerine yoğun araştırmalar devam etmektedir.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Prostat erkek üreme sisteminde yer alan ve meninin akışkanlığında rol oynayan bir salgı bezidir. Salgılamayı yapan hücrelerden ve bunlara ait destek çevre dokusundan meydana gelmiştir. Prostat kanseri bu salgı yapan hücrelerin anormal gelişimi ile ortaya çıkmaktadır. Erken dönemde tanı konamadığında prostat içerisinden lenf ve kan damarları vasıtasıyla çevre dokulara yayılır.

En sık yayılım yeri çevresindeki lenf düğümleri ve kemiklerdir. Ek olarak akciğer, karaciğer ve diğer organlara da yayılabilir. Prostatın lokal ileri evre adı verilen aşamasında, prostat ileri derecede büyüyerek idrar kanalını tıkayıp idrar akımını engelleyebilir ya da mesaneye baskı yaparak ağrı ve mesane irritasyonu oluşturabilir. Bu aşamada idrar akımını rahatlatmak için operasyona ihtiyaç duyulabilir.

HALSİZLİK YAPIYOR

Prostat kanseri özellikle kemiğe sıçradığı zaman ağrı yapabilmektedir. Yaygın kemik tutulumu olduğunda, kan üretimi bozulacağından, kansızlık ve buna bağlı halsizlik, güçsüzlük olabilir. Daha ileri vakalarda prostat etrafındaki lenf bezleri ileri derecede büyüyerek idrar kanallarında tıkanmalara yol açabilir.

3 TİPİ VARDIR
Prostat bezi mesanenin (idrar kesesi) alt, rektumun ön kısmında yer alan kestane büyüklüğünde (ultrasonografik ölçümlerde 20 gr) bir salgı bezidir. Prostatın görevi spermleri korumak ve kadın rahmine kolay iletmek amaçlı meni sıvısının önemli bir kısmını salgılamaktır. İç kısmından üretra (mesanenin altında yer alan idrar kanalı) geçer, üretranın etrafında prostat dokuları ve en dışta prostat kapsülü yer alır. Prostat hastalıklarında ortaya çıkan şikayetler genellikle idrar kanalında meydana gelen baskı sonucu oluşur.

3 tip prostat hastalığı vardır:
Prostat İltihapları (Prostatit)
Benign (iyi huylu) Prostat Hiperplazisi (büyümesi)= BPH
Prostat Kanseri