Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prostat iltihapları genç yaş grubunda sıklıkla 50 yaş öncesi erkeklerde görülür. Hastanın şikayetleri genel olarak tüm prostat hastalıklarında görülebilen sık idrara gitme, idrar yaparken acıma, idrar tazyikinde azalma, peniste yanma hissi, kasık bölgesinde, kuyruk sokumunda ağrı, özellikle kabızlığa bağlı zorlanma sonrasında oluşan meni sıvısı benzeri akıntı olması, cinsel fonksiyon bozuklukları ve tüm bu belirtiler sonrasında gelişen depresyon şeklindedir.

CİNSEL HASTALIK BAŞLANGICI OLUŞTURABİLİR
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ya da başka bir yerden mikrop kapılması hastalığın başlangıcını oluşturabilir. Dışarıdan idrar kanalına giren mikroorganizmaların yeterince tedavi edilmediğinde prostat içinde yerleşmesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Bir kısım hastada ise hastalık etkeni olarak mikroorganizmaları göstermek mümkün olmamaktadır. Bu nedenleri birkaç başlık altında incelemek daha doğrudur.

* Enfeksiyona bağlı.

* Anatomik: Prostatitin başlamasında ve ilerlemesinde 2 ana anatomik anormallik rol oynar. İdrar kanalında tıkanıklık ve idrarın prostat dokusu ya da sperm kanallarına geri kaçışı. Bu durumlar daha çok prostat dokusunda büyüme, mesane boynu darlığı veya idrar kanalı darlıklarında görülebilir. Yüksek basınçlı idrar yapma zararlı ve toksik idrar içeriğinin prostat dokusu içerisinde hasar yapmasına neden olabilir.

* Travmaya bağlı: Makatla testisler arasında kalan üzerine oturduğumuz bölgeye tekrarlayıcı travma uzun süre oturma, bisiklet kullanımı, traktör, ağır vasıta kullanımı ile ortaya çıkar. Bu durumlar prostat üzerinde mikrobik olmayan iltihapların gelişimini kolaylaştırmaktadır.

* İmmünolojik hasarlanma: Otoimmün hasarlar sebebi tam olarak anlaşılamayan vücudun kendi dokularına karşı verdiği iltihabi reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan hasarlanmalara verilen genel addır. Bu durumda prostatite yol açabilmektedir. Prostat bezinin kendine has kanallar içeren iç yapısı nedeniyle hastalığın ilaca cevap vermesi çok uzun sürebilmekte ve hastalık kronik hale geçebilmektedir. Prostat bezi içerisinde oluşan hasar büyüdükçe hastanın şikayetleri de artmaktadır.