Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prostatın kanser olmayan büyümesi, ilerleyen yaşla beraber rastlanan klinik bir durumdur. Sebebi henüz bilinmemekle birlikte, hormonal değişikliklerin yol açtığı düşünülmektedir.
BPH (Benign Prostat Hiperplazisi), prostatın kanser olmayan büyümesidir. Bu büyümenin, vücuttaki hormonal dengedeki değişimler sonucu başladığı düşünülmektedir. Artan yaşla birlikte daha sıklıkla görülür ve hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. BPH yani prostat dokularında büyüme, üretrayı sıkıştırarak idrar akımını güçleştirmektedir. Toplumda BPH görülme sıklığını belirlemek kolay olmamakla birlikte, 60 yaş üzeri erkeklerde yüzde 50 oranında, 70 yaş üzerinde ise yüzde 90 oranında bulunduğu kabul edilmektedir.

DENGE BOZUKLUKLARI
BPH, ilerleyen yaşla beraber artan sıklıkta rastlanan klinik bir durumdur. Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Artan yaşla beraber hormonal değişikliklerin bu duruma yol açtığı düşünülmektedir. Testosteron (erkeklik hormonu) ve aktif formlarının birbirlerine oranlarındaki denge bozukluklarının, prostat dokularında anormal büyümeye neden olduğu sanılmaktadır. Bu değişimlerin sebebi ve kimleri etkilediği ise tam olarak anlaşılamamıştır. Erkeklik hormonunda fazlalık olan kişilerde BPH gelişme riskinin daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Ancak bilimsel olarak bu konu kanıtlanmış değildir.

BAŞLICA BELİRTİLERİ
* İdrar yapmada zorlanma, başlamak için ıkınma
* Özellikle geceleri artan sık sık idrar yapma
* Zayıf ve kesik kesik idrar yapma
* İdrar bitiminde damlama
* İdrar kaçırma
* Aniden idrar sıkışma
* İdrarı tam boşaltamama hissi BPH'nin ileri evrelerinde uzun süreli idrar tutma, aşırı sıvı alımı, alkol, bazı ilaçların kullanımı nedeniyle akut idrar retansiyonu (idrar yapamama) meydana gelebilir. Bu durum, idrar akımını önleyen sfinkter adı verilen kasların gevşeyememesi nedeniyle olur. Çok ağrılı ve rahatsızlık verici bir durumdur. Çoğunlukla sonda takılmak zorunda kalınır.

PARMAKLA MUAYENE...
BPH tanısı hastanın detaylı tıbbi öyküsü, belirtilerin değerlendirilmesi ve fizik muayene ile konulmaktadır. Hastanın semptomlarının objektif bir şekilde değerlendirildiği Uluslararası Prostat Semptom Skor İndeksi kullanılır. Fizik muayenede sistemik muayeneye ek olarak parmakla rektal muayene yapılır. Parmakla rektal muayene, kayganlaştırıcı kremler sayesinde ağrı vermeden kolayca uygulanabilen, doktorlara prostatın boyutu, şekli ve kanser dokusu içerip içermediği konusunda son derece önemli bilgiler veren bir yöntemdir.