Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Her hastalıkta olduğu gibi tedavi yöntemleri oldukça uzun ve yorucu olabilen prostat hastalıklarında da en önemli tedavi, erken teşhis koymaktır. Penisten akıntı, iltihap gelmesi, cinsel isteksizlik, cinsel ilişki sırasında ağrı olması, testislere, kasık bölgelerine, penise, makat bölgesine vuran ağrılar görülmesi, idrar yaparken yanmalar olması, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, idrarın tam boşalamaması, kesik kesik yapılması, idrardan kan gelmesi gibi durumlarda prostat hastalıklarının başlangıcı olabileceği akla gelmeli ve vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.

TAHLİL İHMAL EDİLMEMELİ
Hiçbir şikayeti olmayan erkeklerin ise boylarını, kilolarını, tansiyonlarını, kan şeker değerlerini bildikleri gibi prostat kanserinin bir göstergesi olan PSA (prostata spesifik antijen) değerlerini de bilmelerini tavsiye ediyoruz. Her erkeğin 50 yaş sonrasında, ailesinde prostat kanseri olanların ise 40 yaş sonrasında bu tahlilleri yaptırması uygun olacaktır.

PROSTAT İLTİHAPLARININ KANSER GELİŞİMİNDE ROLÜ VAR MIDIR?
Prostat kanseri nedeniyle opere edilen ve prostatı çıkartılan hastaların biyopsi incelemelerinde prostat enfeksiyonuna rastlanması, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun akla getirdiği ilk soru ise prostat iltihaplarının kanser gelişiminde bir rolü olup olmadığıdır. Son yıllarda bu konuda birçok çalışma yapılmaktadır.

Prostat iltihabının ileride kansere yol açma riskini artırdığını savunan grubun iddiası; dokuda oluşan bozulmuş hücreleri temizleyecek bir hücre kalmadığından kansere yakalanma riskinin artacağı yönünde. Kronik enfeksiyonun birçok organda kanser riskini arttırdığı bilinen bir gerçek. Mide, ösefagus, kolon, karaciğer ve mesane kanseri bunlardan birkaçıdır. Epidemiyolojik çalışmalar; prostat iltihabı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla maruziyetin prostat kanserine yakalanma ihtimalini artırdığını, antioksidanlarla beslenme ve antienflamatuar ilaçların ise (Aspirin, Voltaren gibi) prostat kanseri ihtimalini azalttığını göstermektedir.