Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bu pazar Babalar Günü... Çocukları için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, onlara kol kanat geren, onların her zaman yanında olan babaların hatırlandığı bu özel günde siz de babanıza ne kadar değer verdiğinizi ufak bir hediye ya da kocaman bir öpücükle gösterebilirsiniz...
Babalar Günü, Türkiye de dâhil olmak üzere pek çok ülkede her yıl Haziran ayının 3. Pazar günü kutlanan özel bir gün... Anneler Günü kadar eski olmasa da Babalar Gününün de bir geçmişi bulunuyor. Bazı tarihçiler, Babalar Gününün Antik Roma'da bile kutlandığını belirtiyor. Bazı araştırmacılar ise tarihi belli olmamakla birlikte Babalar Gününün Batı Virginia'da ortaya çıktığını savunuyor. Hikâyeye göre Batı Virginia'da yaşayan John Dowdy, annesi öldükten sonra onun yerini alan babası için böyle bir gün kutlanmasını istemiş. Diğer araştırmacılar ise 1910 yılında Washington'daki John Bruce Dodd'un 6. çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybeden annesinin ardından hayatını çocuklarına adayan babası William Smart'a özel bir gün armağan etmek amacıyla bu fikri ortaya attığını öne sürüyor.

Dodd, anneler günü kutlanırken babalar gününün olmayışını büyük bir haksızlık olarak nitelendirerek babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın babalar günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış. Ama bu çalışmalar bir sonraki yılın 19 Mayıs'ına kadar sürmüş.

İlk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlandığı söylenen Babalar Günü, daha sonra diğer eyaletlere yayılmış. Ancak bu özel gün resmi olarak ilk olarak 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle kutlandı. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı.


RALLİCİ BABANIN CO-PİLOT KIZI OLUR

14-15 Haziran'da Kemer'de gerçekleşecek Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) Türkiye ayağında, usta rallici Fikret Şen'in co-pilotu 16 yaşındaki kızı Elif olacak. Fikret Şen, "Elif'le ralliye katılmak hep hayal ettiğim bir şeydi," diyor.

Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) Türkiye ayağında, 'sıfır aracında' piste çıkacak olan rallici Fikret Şen'e, co-pilot koltuğunda 16 yaşındaki kızı Elif Şen eşlik ediyor... Dünyaca ünlü pilotların üstün teknolojili otomobilleriyle kıyasıya yarışacakları WRC'nin 8. ayağı, yarın ve pazar günü Kemer'de koşulacak ve 30 ülkeden 72 takım katılacak. Aynı zamanda Castrol Türkiye Direktörü olan Fikret Şen, kızının motor sporlarına ilgi duymasından gururlu: "Elif gokartla başladı. Küçüklüğünden beri motor sporları onun hayatında oldu, benimle yarışlara geliyordu. Elif'le ralliye katılmak hep hayal ettiğim bir şeydi."

Şen, bu yılki şampiyonanın, 1977'deki Londra-Sydney maratonundan bu yana Türk takımlarının motor sporları arenasında mücadele edeceği en kapsamlı uluslararası katılım olacağını da belirtiyor. Yarışta, Serdar Bostancı'nın takım direktörlüğünü yürüttüğü Castrol Ford Team Türkiye ülkemizi temsil edecek.

- Fikret Bey, siz rallilerle ilgilenmeye nasıl başladınız? Elif de size özenerek mi ilgi duydu bu işe?
- F.Ş:
Motor sporlarına ilgim yedi yaşımdayken, Günaydın Rallisi'nin startını izlediğimde başladı. Suadiye'de, evimizin yakınında şoför eğitim sahası vardı, orada yarış arabalarını gördüğümde etkilendim. Sonra da yarışlara olan ilgim artarak devam etti. Elif'te mutlaka bir özenme olmuştur. Ama ben özendirmek için özel bir çaba harcamadım. Çocukluğundan beri yarışlara benimle geldi, bu camianın içinde oldu. Elif şu anda go-kartla uğraşıyor. Trafiğe kapalı alanlarda otomobil kültürü eğitimi alıyor.

- Elif şu an neler yapıyor, nerede okuyor? Araba yarışlarında kariyer yapmayı düşünüyor mu?
- F.Ş:
Irmak Okulları'nda lise ikinci sınıfta okuyor. Grafik sanatlar ve video prodüksiyonu ilgi alanları. Motor sporlarında kariyer yapacağını sanmıyorum; daha çok hobi olarak devam ettireceğini düşünüyorum.

HIZI SEVİYORUM
- Baba-kız yapmayı en çok sevdiğiniz şey bu mu, başka neler yaparsınız birlikte? Nasıl bir baba-kız ilişkiniz var?
- F.Ş: Tekneyle açılmak da motor sporları kadar birlikte severek yaptığımız bir uğraş. Aramızdaki bağ daha çok 'ablakardeş' ilişkisi gibi. Bana ablalık yapıyor...

- Bu spora ilgi duymaya başladığında ilk etapta kızınız için endişe duydunuz mu?
- F.Ş:
Hayır, hiçbir endişe duymadım. Doğru şartlarda, eğitimini alarak ve uygun ortamlarda yapıldığında motor sporları da diğer sporlar kadar risklidir. Ayrıca pistlerde yetişen gençler şehir trafiğinde kurallara çok daha fazla dikkat ediyorlar.

- Elif, co-pilot olmak, özellikle de babanın yanında, nasıl bir duygu, heyecanlanıyor musun? Siz nasıl hissediyorsunuz Fikret Bey?
- F.Ş:
Benim için çok önemli; çok hoş bir heyecan yaşıyorum. Elif'in daha önce de kısa bir deneyimi olmuştu. Ama WRC onun için çok büyük bir tecrübe olacak.
- E.Ş: Go-kartta yaşadığım mücadeleyi ve hız duygusunu seviyorum. Yarışlara çıkmadan önce çok heyecanlanıyorum ama yarışırken çok rahatım. WRC için heyecanlanıyorum ama babam yanımda olduğu için kendimi çok güvende hissediyorum.

BABAMIN EN SEVDİĞİM YANI: SPORTMENLİĞİ!

Bu seneki Babalar Günü, sportmen babaları da yalnız bırakmayacak ve onları sevindirecek fırsatlarla dolu. Örneğin, Mayadrom Sports Center, 15 Haziran Babalar Günü'nde En Fit Baba'yı seçiyor. Mayadrom Sports Center'ın uzman eğitmen kadrosu tarafından belirlenecek En Fit Baba'yı birçok sürpriz hediye de bekliyor olacak.


Babalar Günü'nün 'sportmen' ruhlu babalarına yönelik etkinlikler arasında ayrıca Club Sporium Babalar Günü paketi de var. Paket koşulları uyarınca, babaların, Babalar Günü'nden temmuz ayı sonuna kadar, dilediği bir günü Club Sporium'da geçirmesi mümkün. Söz konusu sağlıklı yaşam paketi, masaj ve saç bakımı, yağ ve kas oranının ölçümü ve bir saatlik özel 'kinesis' dersi gibi hizmetleri içeriyor.

Bu özel günde ayrıca, babanıza hediye edeceğiniz Power Plate seansları ile ona sağlıklı bir yaşamın kapılarını açmanız olası. Bu uygulama sayesinde, haftada üç gün ve sadece 10 dakika süren çalışmayla, babanızın kendisini sağlıklı, güçlü ve zinde hissetmesi işten bile değil. Sağladığı faydalar ile vücudun yaşlanma etkisini de geciktiren bu ürün, uyguladığı kısa süreli vibrasyonla, vücuttaki tüm kasların derinlemesine çalışmasını sağlayarak eklem sakatlıkları riskini minimuma indiriyor. Ayrıca sırt ve bel ağrısını, zihinsel ve bedensel stres ile vücutta var olan selüliti azaltıyor.

Club Sporium Rezervasyon Tel: (0212) 282 73 73
Power Plate bilgi Tel: (0212) 288 71 42 - 43 / 0532 315 70 67
Mayadrom Sports Center Etiler: Tel: (0212) 352 32 00