kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yer altı maden zengini Gümüşhane...

AA
Giriş Saati : 03.05.2009 10:27
Güncelleme : 03.05.2009 19:38
Yeni Haber
Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Müdürü Sinan Müftüoğlu, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve özel sektör tarafından yapılan arama çalışmalarında il genelinde 22 bölgede metalik maden, 18 bölgede endüstriyel ve 4 bölgede enerji ham madde yataklarının tespit edildiğini söyledi.

Müftüoğlu, Gümüşhane'nin ''yer altı zengini'' olduğunu belirterek, ''Mastra Altın Gümüş Yatağı'nda yıllık 250 bin ton cevher ve 2 ton altın üretimi hedeflenmektedir. Halen çıkartılan cevher, ayrıştırılmak üzere il dışına gönderilmektedir. Çıkarılan cevherin yerinde ayrıştırılarak işlenmesini sağlayacak tesisi kurma çalışmaları özel bir şirket tarafından sürdürülmektedir'' bilgisini verdi.

Hazinemağara, Kırkpavli ve Deremadeni bölgelerinde altın ve gümüş madenlerine yönelik olarak iki şirket tarafından arama ve sondaj çalışmaları yapıldığını ifade eden Müftüoğlu, şöyle devam etti:

''Şiran ilçemizde küçük çaplı yataklardan üretilen barit madeni, ilçede özel şirket tarafından kurulan tesiste öğütülerek yurt içinde pazarlanmaktadır. Kale köyü çevresindeki kireç taşı, aynı yerde kurulu kireç fabrikasında önümüzdeki günlerde kullanılmaya başlanacak ve bu fabrikamızdan çevre illere önemli ölçüde kireç satışı yapılacaktır.''

486 BİN TON DOLAYINDA LİNYİT KÖMÜR REZERVİ


Kelkit'in Alansa, Gödül, Pernek bölgeleri ile Şiran ilçesinin Norşun bölgesinde linyit kömürü yataklarının bulunduğunu dile getiren Müftüoğlu, ''Bu bölgelerimizde yapılan tespitte 486 bin ton dolayında kömür rezervi olduğu saptanmıştır. Alansa ve Norşun kömür yataklarında özel sektör tarafından üretim yapılmakta ancak yöresel ihtiyacın bir kısmı karşılanmaktadır'' diye konuştu.

Müftüoğlu, Torul ilçesinin Gülaçar, Gümüşhane'nin Bahçecik, Köse'nin Övünce ile Kelkit'in Öbektaş ve Aşağı Özlüce mevkilerinde özel sektörce mermer üretimi yapıldığını anlatarak, ''İlimizde, üretilen mermer madenlerini plaka haline getiren özel sektöre ait iki tesis bulunmaktadır. Üretilen mermerlerin bir kısmı bu tesislerde plaka haline getiriliyor, bir kısmı da blok halinde pazarlanıyor'' dedi.

Kent genelinde gerek MTA gerekse özel sektör tarafından yapılan arama çalışmalarında 29 bin 625 kilogram altın, 11 bin 200 kilogram gümüş, 3 milyon 350 bin ton bakır, kurşun ve çinko, 85 bin ton barit ve 1 milyon 890 bin ton seramik ve refrakter sanayisinde kullanılan refrakter kil cevheri tespit edildiğini kaydeden Müftüoğlu, İl genelinde 22 bölgede metalik maden, 18 bölgede endüstriyel ve 4 bölgede enerji ham madde yatakları tespit edildiğini kaydetti.