kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Karl Marx'ın İstiklal savaşı!

OLKAN ÖZYURT
28.04.2009
1 Mayıs'a 72 saat kala, Taksim Meydanı işçilere hâlâ kapalı. Ama Karl Marx, semtteki kitabevi vitrinlerine çıktı bile. Marx'ın Dönüşü oyunuyla gündemde olan Marx, bölgeyi çoktan ele geçirmiş gibi görünüyor..
1Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü kabul edilerek artık tatil günü oldu. Ama, Taksim Meydanı hâlâ işçilere kapalı! Lakin işçilerin örgütlü bir güç olması gerektiğini söyleyen Marx ise, İstiklal'de amiyane tabirle cirit atıyor. İstiklal Kitabevide vitrini şimdilerde E Yayınları'ndan çıkan, Marx'ın en iyi biyografilerinden biri kabul edilen ve geçen yıl özellikle yurtdışında birçok listede ilk ona giren Francis Wheen'in Karl Marx kitabıyla süsledi. Diğer yandan, üstat Genco Erkal, Marx'ın Dönüşü adlı oyununu cadde üzerindeki Muammer Karaca Tiyatrosu'nda haftalardır oynuyor. Kısa bir süre önce de aynı tiyatroda Yılmaz Okumuş'un yazdığı Laz Marks oyunu sahneleniyordu. Okumuş şimdilerde 'Laz Marks' olarak Laz Kapital'i yine İstiklal Caddesi'ndeki Leman Dergisi'nin mekânında yazmaya devam ediyor. Ayrıca, 1 Mayıs'ta başlayacak olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde filmlerin gösterileceği mekânlar arasında yine İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Fransız Kültür Merkezi ile Yeşilçam Sineması var.

"IŞ BANKASI DASİTAL'I BASACAK"
Marx'a ilgi boşuna değil. Küresel ekonomik krizle alâkalı olduğu düşünülüyor. Marx'ın Dönüşü oyununu sahneleyen Erkal "Marx, kapitalist sistemin gıdasının krizler olduğunu söylemişti; son ekonomik kriz onun öngörüsünün bir kez daha haklı olduğunu ortaya çıkardı," diyor. Erkal'ın altını çizdiği bir başka nokta var ki, o da 'sıradan insanın' Marx'a ilgisi: "Eskiden sıradan insan için tehlike unsuru olarak görülen, Marx şimdi onların umut bağladığı bir adam olup çıktı. Bunu oyunda da gözlemliyorum. Kriz sonucu yaşanan karanlık günlerde Marx bir umut ışığı yakar mı diye oyunu izleyenler bile var." İstiklal Kitabevi'nin mağaza sorumlusu, 30 yıllık kitapçı Şahin Erdoğan, insanlar Marx'ı daha iyi tanısın diye onun en iyi biyografisi kabul edilen Karl Marx kitabını vitrine çıkarmış. "Eskiden, ayda yılda bir okur gelir, kaygılı bir şekilde Marx'la ilgili kitap sorardı, ama şimdi öyle değil," diyen Erdoğan Marx'la ilgili her gün en az 10-15 kitap sattıklarını söylüyor. Erdoğan İş Bankası Kültür Yayınları'nın 2010'da Marx'ın en önemli eseri kabul edilen Das Kapital kitabını yeniden çevirtip basma kararı aldığını sölüyor. Erdoğan, 1 Mayıs'ın yakın zamanda Taksim Meydanı'nda kutlanacağını da düşünüyor. "Çünkü" diyor: "İşçiler Marx'ın öncülüğünde nasıl bir araya geldiyse şimdi de onun öncülüğünde Taksim Meydanı'na çıkacak gibi gözüküyor. Anladığım kadarıyla Marx, Taksim için yine işçilere öncülük yapıyor."