kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yolcu yakınlarına tazminat şoku

Giriş Saati : 25.04.2009 15:33
Güncelleme : 25.04.2009 16:00
Yeni Haber
Isparta'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasında sigorta şirketinin uçak kazasında hayatlarını kaybedenler için ödeyeceği tazminat miktarı yolcu yakınlarını şok etti.

Isparta'nın Keçirborlu ilçesi yakınlarında İstanbul-Isparta seferini yapan World Focus Havayolları'na ait, Atlasjet Havayolları tarafından kiralanan yolcu uçağı, 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na 20 kilometre kala Keçiborlu ilçesi Çukurören Köyü Türbe tepe mevkiinde düşmüştü.

Üzerinden 1.5 yıl geçen kazada, TC. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Aktüer Sicili'ne kayıtlı profesörlerce belirlenen tazminat bedelleri ile Garanti (Euroka) Sigorta Şirketi avukatlarınca belirlenen bedeller arasındaki büyük uçurum, ailelerin tepkisine neden oldu. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Aktüer Sicili'ne kayıtlı profesörlerce hazırlanan raporda, üniversite mezunu bir bayan için 420 bin TL tazminat bedeli belirlenirken, aynı kişi için Garanti Sigorta Şirketi'nce 62 bin TL bedel biçildiği bildirildi. İki kurum arasındaki tazminat bedelleri arasında 1/5'lik fark var.

SİGORTA ŞİRKETİNE HATIRLATILDI

Uçak kazasının üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen ödenecek tazminat bedellerinin açıklanmaması, yolcu yakınlarını harekete geçirdi. Kazada hayatını kaybedenlerin büyük bir bölümünün vekaletini alan Ankara Barosu'ndan Av. Hasan Kaşıkara, Garanti Sigorta Şirketi'ne uyarı nitelikli bir yazı gönderdi. Sigorta şirketinin poliçeden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirilmesinin istendiği yazıda, tazminatlara ilişkin yazının henüz kendilerine ulaşmadığı bildirildi.

Ayrıca Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Aktüer Sicili'ne kayıtlı farklı aktüerlerce hazırlanan raporların değerlendirilip, değerlendirilmediği de soruldu. Av. Hasan Kaşıkara ve Av. Mehmet Açıkel imzalı yazıya, Garanti Sigorta Şirketi Avukatı Feyzi Erçin tarafından gönderilen bir yazıyla cevap verildi. Cevapta, uçak kazasında hayatını kaybeden Fatime Aysun Balcı, Sadettin Baysal, Kenan Büyük, Tevfik Büyükçaylı, Ayşe Şentürk, Melike Ceylan, Yusuf Çiftçi, Cafer Oğuz Çiftçi, İsa Çobankaya, Saniye Çobankaya, Yaşar Çobankaya, Doğan Göktaş, Süleyman Hilal, Bahri Öndürücü, Muhsin Öndürücü, Muhammet Rafi Taşkent, Hayri Tokgöz ve Sibel Uysal hakkında tazminat
bedellerinin belirlendiği bildirildi. Ayşe Gözen Polat, Yakup Hakan Pullu, Muhammet Kasım Saygılı ve Hakan Ulutaş için ise Amerikalı avukatlara vekalet verdikleri gerekçesiyle tazminat miktarlarına ilişkin teklif verilemeyeceği ifade edildi.

SİGORTA ŞİRKETİNE İTİRAZ

Avukat Hasan Kaşıkara, Garanti Sigorta Şirketi'nce hazırlanan tazminat bedellerine ilişkin raporun Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Aktüer Sicili'ne kayıtlı olmayan yetkililer tarafından düzenlendiğini, bu nedenle de yasal dayanağını bulunmadığını ifade etti. Belirlenen tazminat bedellerinin kabul edilemez olduğu gerekçesiyle Garanti Sigorta Şirketi'ne itiraz dilekçesi gönderen Av. Kaşıkara, dilekçesinde şunlara yer verdi: "Uygulanan usul ve esaslar Yasa'sının öngördüğü şekilde olmayıp, ilgili hususta Sivil Havacılık Kanunu'ndan sair yasal mevzuattan ve yukarıda kısaca açıklanan kanuni gerekçelerden doğan yükümlüklerinizi yerine getirmenizi; aksi halde mağdurların kanuni haklarını en üst seviyede korunması amacıyla idari cezai ve hukuki tedbirlerin uygulanması için yasal yollara başvurulacağını bilmukavele bir kez daha bildiririz."

AİLELER TEPKİLİ

Garanti (Euroka) Sigorta Şirketi'nin belirlediği tazminat bedelleriyle şoka uğrayan aileler duruma tepkili. Açıklanan tazminat bedellerinin çok komik olduğunu belirten aileler, tazminat bedellerine ilişkin raporun TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Aktüer Sicili'ne kayıtlı olmayan yetkililerce hazırlandığı görüşündeler. Kazada eşi Melike ile 1 aylık bebeği Ceren'i kaybeden Polis Memuru Bülent Ceylan, eşi Tevfik Büyükçaylı'yı kaybeden Gülçin Büyükçaylı ve oğlu Hayri Tokgöz'ü kaybeden Şerafettin Tokgöz açıklanan rakamları çok komik bulduklarını ifade ettiler.