kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama 'kırmızı çizgiyi' aşmadı

Yahya BOSTAN / WASHINGTON
25.04.2009
ABD Başkanı, tarihi "yol haritası" gelişmesinden iki gün sonraya denk gelen geleneksel 24 Nisan açıklamasında 1915'teki Ermeni olayları için "soykırım" kelimesini kullanmadı. Ancak mesajında "Büyük felaket" dedi..
Ermenice "Büyük felaket" sözünü kullandı
ABD Başkanı Barack Obama, geleneksel 24 Nisan başkanlık açıklamasında, 1915 Ermeni olayları için "soykırım'' demedi, yerine "Büyük felaket" ifadesini kullandı. Görev gelmeden önce verdiği sözler nedeniyle 24 Nisan'daki açıklamasında "soykırım" ifadesini kullanıp kullanmayacağı merakla beklenen Obama, özellikle son haftada Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan gelişmelerin de etkisiyle, "soykırım" demedi. Obama, yayımladığı açıklamada, "94 yıl önce, 20. yüzyılın en büyük katliamlarından biri başladı. Her yıl, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni'nin katledilmesi veya ölüme yürümesini anıyoruz'' dedi.

GÖRÜŞÜM DEĞİŞMEDİ'
Obama açıklamasında "soykırım" sözünü kullanmadı ve Türkçe'ye "Büyük felaket'' olarak çevrilen Ermenice "Meds Yeghern'' sözüne yer verdi. Barack Obama, "Ermeni halkı bizim kalplerimizde yaşadığı gibi, 'Büyük felaket'de, bizim anılarımızda yaşamalı'' diye konuştu. "Tarihin, çözülmedikçe ağır bir yük olabileceğini'' ifade eden ABD Başkanı, bu tarihe ilişkin görüşünün değişmediğini bir kez daha tekrarladı. Obama şunları söyledi: "Türk ve Ermeni halklarının, bu acılı tarih üzerinde dürüst, açık ve yapıcı bir biçimde çalışılması çabalarını kuvvetle destekliyorum. Ermeniler ve Türkler arasında ve Türkiye içinde cesur ve önemli diyaloglar gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda Türkiye ile Ermenistan'ın ikili ilişkilerini normalleştirme çabalarını kuvvetle destekliyorum. Hiçbir şey, 'büyük felaket' ile kaybedilenleri geri getiremez.'' Obama açıklamasını "Bugün, dostluk, dayanışma ve derin saygı duygularıyla her yerdeki Ermenilerin yanında duruyorum'' diye tamamladı. Obama'nın "Büyük felaket" ifadesini, bir grup aydın "Özür diliyorum" kampanyasında da kullanmıştı.

ANKARA MEMNUN OLMADI Ankara, Obama'nın Ankara'da söylediği "Görüşüm değişmedi" ifadesinin bu metinde de kullanılmasını bekliyordu. Ancak Ermenice "Büyük felaket" demesi ve daha ağır bir ton kullanması Ankara'yı üzdü. Amerikan Ermeni Ulusal Kongresi'nin (ANCA) Başkanı Ken Hackhikian ise "Başkan Obama'nın sözünü tutmamasından derin bir düş kırıklığı duyan Amerikalı Ermenilere katılıyorum" ifadesini kullandı.