kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Obama, Türkiye'nin önemini anladı"

CİHAN
Giriş Saati : 24.04.2009 12:38
Güncelleme : 24.04.2009 23:01
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ile Türk-ABD ilişkisinin daha sağlıklı bir rotaya girdiğini belirten Today's Zaman Gazetesi'nin yazarı Nicole Pope, bunun her iki ülkenin yararına bir gelişme olarak değerlendirdi. ..
Türkiye'nin bölgesinde giderek artan rolüne dikkat çeken Pope, Amerika'nın böylesine önemli bir müttefiki ile sağlıklı ilişkide olmasını bölge ülkeleri içinde iyi olduğunu vurguladı.

New York'ta bulunan Columbia Üniversitesi'nde yoğun katılımın olduğu toplantıda konuşan Nicole Pope, 22 yıldır Türkiye'de yaşayan deneyimli bir gazeteci. Türkiye ve dış politika konusunda uzman olan Pope, Columbia Üniversitesi'nde SIPA Türk İnisiyatifi tarafından organize edilen oturumda Ermenistan, Kürt, Kıbrıs, PKK, AB ve Başkan Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşma ile AK Parti hükümetleri hakkında katılımcıların sorularını yanıtladı.

AK Parti'yi "İslamcı" olarak nitelendirenlere katılmadığını ve hükümetin İslami kuralları ülkede yerleştirme gibi gayret içinde olmadığını savunan Pope, bu iddiasını Avrupa Birliği konusunda en cesur adımların bu parti tarafından atılmasını örnek gösterdi. Pope, ayrıca AKP'nin insan hakları, demokratikleşme ve düşünce özgürlüğü konularında da yaptığı reformlardan övgü ile söz ederken, son zamanlarda bu yöndeki çalışmaların yavaşlamasını da eleştirdi.

"AK Parti'nin dindar olduğu doğrudur ve bence bunun da iki iyi neticesi söz konusu Türkiye adına" diyen Pope, bunları şöyle sıraladı; "Birincisi Arap ve İslam dünyasının sıkıntılarını daha iyi anlayıp Müslüman dünya ile Batı arasında bir köprü oldu. İkincisi ise, bölgede bu özellikleri sayesinde daha aktif diplomasi uygulaya bildi."

OBAMA, TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ ANLADI

Türkiye'nin bölgesi için çok önemli ülke olduğunu ısrarla vurgulayan Pope, Bush yönetimi tarafından bunun yeterli algılanmadığı; ancak Obama'nın işin ciddiyetini kavradığını aktardı.

Bush yönetiminin "Ya bizdensiniz ya onlardan" zihniyeti ile hareket etmesinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de rahatsızlık yarattığına değinen Nicole Pope, "Ancak Obama'nın Meclis'te yaptığı konuşmada söylediği, 'zaman zaman farklı yaklaşımlarımız olabilir' sözü ile eski anlayışın terk edildiğine delildir" dedi. Pope ayrıca Obama'nın Meclis'te yaptığı konuşmayı ise "son dere özen ile hazırlanmış ve üzerinde çalışılmış başarılıydı" diye niteledi.

"SINIR AÇILSA DA DİASPORA SOYKIRIM İDDİASINDAN VAZGEÇMEZ"


Ermenistan ile varılan yol haritası anlaşmasını da cesurca atılmış hareket olarak aktaran Pope şöyle devam etti; "Bu Obama'yı rahatlatan bir durum oldu ancak Türk hükümeti için aynı şeyi söylemeyeceğim. Birincisi hükümete ülke içinden gelecek milliyetçi eleştiriler ile Azerbaycan'ın tasnif edilmeyecek agresif tutumu."

Katılımcılardan birinin "Türk-Ermenistan yakınlaşmasının Türkiye'ye yarardan daha çok zarar verecek" yaklaşımına ise Pope şöyle cevap verdi; "Ben buna katılmıyorum. Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi birincisi ticaret açısından bir kazanç ikincisi bu bölge de daha aktif rol oynayıp Rusya'nın hakim gücünü azaltacak. Bir de tüm dünyaya 1915 sorununu çözme adına iyi niyetini göstermiş olacak."

Türkiye'nin Ermenistan ile sınır kapısını açması ya d iyi ilişkiler geliştirmesinin diasporadaki Ermenileri 1915 olaylarını soykırım tanınması için verdikleri mücadeleden vazgeçirmeyeceğini savunan Pope; ancak bunun Türkiye'nin istediği şekilde çözüme gidecek yolu açacağını dile getirdi.