kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pakistan'dan Taliban'a "son çağrı"

AA
Giriş Saati : 24.04.2009 11:24
Güncelleme : 24.04.2009 23:01
Yeni Haber
Pakistan'ın, Taliban'a, Svat Vadisi'nden çekilmesi ve ABD'nin sert bir şekilde eleştirdiği barış anlaşmasına uyması konusunda "son çağrıyı" yaptığı bildirildi...
Pakistan hükümeti, geçen şubatta, militanlarla güvenlik güçleri arasında yaklaşık 2 yıldır süren kanlı çatışmayı sona erdirecek ateşkes karşılığında Svat Vadisi ve civarındaki bölgelerde şeriatın uygulanmasını kabul etmişti.

Ancak sertlik yanlılarının, hükümetin bu tavizi karşısında tüm ülkede şeriat talebinde bulunma fırsatını yakalaması sonrasında Svat Vadisindeki Taliban, bu durumu, başkentin yaklaşık 100 kilometre içine yaklaşmalarını sağlayacak Buner bölgesine ilerlemelerini haklı çıkarmak için kullanmıştı.

Pakistan'ın Kuzey Batı Sınır Bölgesinin güç durumdaki yerel hükümeti, bugün iktidardaki ve muhalefetteki partilerin başkanlarıyla Taliban'a nasıl yanıt verileceğini ele almak üzere toplantıya çağırdı.

Yerel hükümet sözcüsü ve iktidardaki Avami Ulusal Partisinin lideri İftihar Hüseyin, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, "silahlananların bunları bırakması ve Buner'e gidenlerin buradan çıkması gerektiğini" söyledi.

Hüseyin, bunun tek çözüm yolu olduğunu ve Taliban'dan "son kez" bunu istediklerini ifade etti.

Hükümet liderleri ayrıca, militanlar Pakistan devletine karşı durmaya devam ettikçe güç kullanılacağı uyarısında bulundu.

Bölgede artan gerginliğin bir göstergesi, dün militanların resmi büroların korunması amacıyla Buner'e gönderilen birliklere saldırması oldu. Bu saldırıda, askeri birliğe eşlik eden bir polis memuru hayatını kaybetti.

Bu arada Taliban temsilcileri ile Buner'deki aşiret liderleri arasında yapılan toplantıda, militanların, geri çekilmek dışında bazı tavizlerde bulunabileceğinin işaretleri görüldü.

BAŞBAKAN GİLANİ

Başbakan Yusuf Rıza Gilani de bugün parlamentoda yaptığı konuşmada, barış anlaşmalarının önemli araçlar olduğunu, ancak militanların karşı gelmeye devam etmesi halinde hükümetin "tepki" verebileceği uyarısında bulundu.

Yetkililerin istemesi halinde ordunun önlem almaya hazır olduğunu da belirten Gilani, ülkenin savunmasının güçlü, nükleer programın da güvenli ellerde olduğunu kaydetti.

TALİBAN'DAN, BUNER'DEN ÇEKİLME EMRİ

Öte yandan bir Taliban komutanının, Buner bölgesindeki savaşçılarına geri çekilmeleri emri verdiği bildirildi.

Taliban sözcülerinden Müslim Han Reuters'a, "Liderimiz, Taliban'ın Buner'den derhal çekilmesi yönünde emir verdi" diye konuştu.