kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

DTP'liler Meclis'te oturma eylemi yaptı

Osman AYDOĞAN - Hazal KAYA
23.04.2009
DTP vekiller dün gece 1 Mayıs tasarısının görüşülmesinin ardından genel kurul salonunda oturma eylemi başlattı. Eylem 08.00'e kadar sürdü..
DTP, 50'ye yakın partilinin gözaltına alındığı PKK operasyonunu protesto etmek amacıyla Meclis Genel Kurulu'nda dün gece oturma eylemi yaptı. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, oturma eyleminin sabah 08.00'e kadar süreceğini belirtirken, AKP'yi protesto etmek için 23 Nisan etkinliklerine katılmayacaklarını açıkladı. DTP'li milletvekilleri 1 Mayıs'ın tatil olmasını öngören yasa tasarısının görüşmelerinin tamamlanmasından sonra saat 23.30 sıralarında Genel Kurul'da oturma eylemi başlattı. Basın mensuplarına el sallayan DTP milletvekilleri sabah 08.00'e kadar sürecek oturma eyleminde uyuklamamak için termos içinde çay ve kahve hazırladı. Milletvekilleri, Genel Kurul salonunda vakit geçirebilmek için yanlarına kitap aldı. AKP İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek DTP'lilere "kolay gelsin"dileklerini iletti.

TOPTAN'IN İKNA ÇABASI
DTP'lilerin eylemi başlamadan önce TBMM Başkanı Köksal Toptan, vize vermediğini ancak milletvekillerini polis zoruyla çıkaramayacaklarını söyledi. Gece 22.20'de Meclis'in muhalefet kulisine gelen Toptan TBMM'nin DTP'li İdare Amiri Sırrı Sakık ve Milletvekili Hasip Kaplan'a oturma eylemini sona erdirmek için telkinde bulundu. Toptan, "Eylem yapmayın. Gerek yok. Burada konuşur tartışırız" dedi. DTP milletvekilleri bunun üzerine, "Biz bunu ilan ettik, bu noktadan sonra geri adım atmayız" karşılığını verdi. Sakık ve Kaplan doğu ve güneydoğuda çocukların da tutuklandığını, hapse atıldığını ve bundan rahatsızlık duyduklarını söyledi. Toptan da, "Biz de bu konuları takip ediyoruz. Meclis Çocuk Hakları İzleme Komitesi'ni bölgeye göndereceğim" dedi. Toptan saat 23.35'te Genel Kurul salonuna giderek aralarında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu milletvekillerinden eylemden vazgeçmelerini bir kez daha istedi. Ancak DTP'liler eyleme devam edeceklerini söyledi. Bu arada DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, sivil toplum örgütleri ve partili vekillerle düzenlediği basın toplantısında, "Demokratik tepkimizin ve mesajımızın doğru anlaşılmasını diliyor, TBMM'nin Kürt sorununda inisiyatif almasını bekliyoruz. Bugün yapılacak özel gündemli Genel Kurul toplantısına katılacağız. Ancak, AKP'yi protesto etmek için diğer 23 Nisan etkinliklerine katılmayacağız"dedi. DTP'li Hasip Kaplan geçen yıl Nisan ayında Kürt sorununun Meclis'e getirilmesi için liderlere çağrı yapmak üzere oturma eylemi yapacağını açıklamış ancak parti lideri Ahmet Türk izin vermeyince eylem gerçekleşmemişti.