kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Türkiye'nin tam üyeliği, AB ekonomisini canlandırır"

AA
Giriş Saati : 16.04.2009 11:17
Güncelleme : 16.04.2009 20:44
Yeni Haber
Fransa'nın eski Sosyalist başbakanlarından Michel Rocard, ''Türkiye'nin tam üyeliğinin AB ekonomisini canlandıracağını'' söyledi...
Rocard, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Fransızların, Türkiye'nin üyeliğiyle işsizliğin artacağı yolunda bir önyargı taşıdığını belirterek, gerçekte bunun tersinin yaşanacağını kaydetti.

Rocard, "Fransızların korktuğunun tersine Türkiye'nin üyeliği ile işsizliğin artmayacağını, ekonominin canlanmasıyla düşeceğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosu üyeliğinden geçen ay istifa eden Michel Rocard, ''İnsanlar Türkiye'nin üyeliğinin kendi çıkarlarına olacağını görmüyor'' dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğinin ''uzun'' ve ''karışık'' bir süreç olduğunu belirten Rocard, şöyle konuştu:

"Bu her iki taraf için de zor. Bu, her iki tarafta da insanları korkutuyor. Üyelik Türkiye için büyük değişiklikler demek. Bu değişiklikleri Türkler sevmiyor. Bu sürecin bu kadar fazla değişiklik getirdiğinin de insanlar bazen farkında değil. Türkiye her zaman 'AB, bizden daha fazlasını istiyor' diyor. Ama bu yanlış. Genişleme süreci, bütün üyeler için değişiklikler getiriyor. Bu süreçte biz de değişiyoruz. Biz de yeni üyeler gelince mevcut kurallarımızı değiştirmek zorunda kalıyoruz."

NATO ZİRVESİNDEKİ GERGİNLİK

NATO zirvesindeki genel sekreterlik seçimine atıfta bulunan Rocard, zirvede yaşanan gerginliğin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine olan düşmanlığı artıracağını savundu.

"Zirve sırasında Türkiye'nin veto hakkını kullanmak istediğini" kaydeden Rocard, üstü kapalı karikatür krizine atıfta bulunarak, ''Türkiye, Avrupa'daki siyasi iradenin basını kontrol edemeyeceğini anlamadı'' ifadesini kullandı.

Basının zaman zaman hoş olmayan, hatta kaba yaklaşımlar içine girebileceğini belirten Rocard, Avrupa'da siyasi iradenin basın üzerinde kontrolü olmadığını söyledi.

Rocard, ''Türkiye de bunu kabul etmeli'' diye konuştu.

"Türkiye yasalarımıza uyum sağlamalı" diyen Rocard, "bunun tersinin olamayacağını" ifade etti.

AB ile müzakerelerin başlamasından önce Ankara'ya destek veren "Avrupalı âkil adamlar komitesinde" yer alan Rocard, geçen yıl Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir kitap yayımlamıştı.