kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Obama'nın Ankara'ya gösterdiği ilgi, Sarkozy'nin canını sıktı"

ANKA
Giriş Saati : 16.04.2009 11:51
Güncelleme : 16.04.2009 20:44
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasına Türkiye gibi faktörlerin nedeniyle kara kedi girdiği öne sürülüyor...
The Times gazetesi, Sarkozy'nin ABD Yönetimi ile arasındaki "balayı" bittiğini belirtirken, "Sayın Obama'nın Ankara'ya gösterdiği iltimas, Sayın Sarkozy'nin canını sıktı ama aynı zamanda Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi partisine yardım etti" dedi.

The Times gazetesi, Barack Obama ile Nicolas Sarkozy arasındaki ilişkilerin bozulduğunu savunduğu analizinde "Sayın Sarkozy, Başkan Obama'nın dünya sahnesindeki Amerika'nın liderliğini yeniden şekillendirme çabalarına, original olmayan, önemsiz ve abartılı olarak nitelendirerek, soğuk su döküyor. Elysee Sarayı'ndan sızanların ve verilen brifinglerin arkasında Sayın Sarkozy'nin, Avrupa'nın, bu ayın başlarındaki gezisi sırasında Sayın Obama'yı rock yıldızı gibi karşılaması var" yorumunu yaptı.

Sarkozy'nin, dünya sahnesindeki imajının Obama tarafından gölgelenmesinden rahatsız olduğunu savunan gazete, iki lider arasının neden bozulduğunu anlatırken özellikle Türkiye faktörü üzerinde durdu.

"OBAMA, NATO ZİRVESİNDE TÜRKİYE'NİN REDDİNE BOYUN EĞİYORDU"


İngiliz gazetesi, "Yine Sarkozy'nin versiyonuna göre, NATO zirvesinde Sayın Obama, Türkiye'nin Anders Fogh Rasmussen'in genel sekreterlik adaylığını onaylama reddine uysalca boyun eğiyordu. Fransızlar, Obama'nın sertleşmesini ve tutumunu değiştirmesinin, ancak Sayın Sarkozy ve Alman Başbakanı Merkel'den gelen baskılar ile sağlandığını söylüyorlar" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:

"Sayın Obama'nın Ankara'ya gösterdiği iltimas Sayın Sarkozy'nin canını sıktı ama aynı zamanda Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasında partisi Halkın Hareketi Birliği'ne yardımcı oldu. Sayın Sarkozy, ABD Başkanı kamu oyu önünde Türkiye'nin AB üyeliği çağrısını yaptıktan sonra Fransız televizyounda ana bir tokat attı.

Türkiye'nin üyeliğini sürekli reddetmek, Sayın Sarkozy'nin başlıca politika ilkelerinden ve seçmenler arasında en popülerden biridir. Sayın Obama, AB işlerine girmesi Sayın Sarkozy'nin siyasi sermaye elde etmesini sağlamış oldu. NATO'nun askeri kanadına dönüşüne rağmen Fransa'ya hala ABD'ye karşı koyabildiğini göstermiş oldu."

Ancak The Times, Sarkozy'nin argümanlarının arkasında "cazibe taarruzu"na Obama'nın kapılmamasından duyduğu hayal kırıklığını kolayca görülebildiği görüşünü de savundu.