kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

100 bin 'Türkiyeli' seçmen

ERDİNÇ ERGENÇ LEFKOŞA
15.04.2009
1974 sonrası KKTC'ye yerleşen Türkiyeliler'in 100 bini oy kullanacak. Adalı seçmen sayısı ise 61 bin. Yedi partiden 358 aday, 50 sandalye için yarışacak. İktidardaki CTP ve anamuhalefet UBP anketlerde önde..
İLİŞKİLİ HABERLER
100 bin 'Türkiyeli' seçmen
Rum kesimiyle çözüm müzakerelerinin sürdüğü döneme denk gelen seçimde sandıktan çıkacak iktidar, bir anlamda halkın bu yöndeki desteğini ve beklentilerini ortaya serecek. 1974'ten bu yana 10'uncu kez yapılacak genel seçimde oy vereceklerin sadece 61 bini adada doğan Kuzey Kıbrıslı. Kalan 100 bin seçmen ise 1974 sonrası adaya yerleşen Türkiyeli seçmen. Bu açıdan bakınca, konuştuğumuz birçok Kuzey Kıbrıslı "seçimi Türkiyeli göçmenlerin belirleyeceğini" söylüyor.

TRANSFERLER BAŞLADI
Geçen seçimde Türkiye'nin ve Türkiye'den göçen kesimin çözüm yanlısı ve Annan Planı'nda evet isteyen CTP'ye (Cumhuriyetçi Türk Partisi) destek verdiği söyleniyor. Ancak sadece 16 ay önce kurulan ÖRP'nin (Özgürlük ve Reform Partisi) en çok Türkiyelilerden destek alacağı söyleniyor. Seçime birkaç gün kala transferler durmuyor. KKTC'de televizyonlar, sabah akşam adayları açık oturumlarla ağırlıyor ve akşamları da mitingleri canlı olarak yayınlıyor. Bazı kanalların sahipleri, partilerden aday. Sahip olduklarını kanallardaki sunucular da o partilerin simgesi olan renkte atkı takarak yayına çıkıyor.

BUZDOLABI DEĞİL BENZİN
Sokaklar da ekranlar kadar renkli. Onlarca, hatta yüzlerce araçtan oluşan konvoylar ve ellerinde destekledikleri partilerin bayraklarını sallayan seçmenler en sık rastlanan manzara. Yeşil, iktidardaki CTP'nin, yani Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in rengi. Turuncular, ana muhalefetteki Derviş Eroğlu'nun UBP'sinin. Turkuazlar ise 1.5 yıl önce UBP'den ayrılan eski dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın kurduğu ÖRP'nin. Geçen pazar Magosa girişindeki bir benzin istasyonu önündeki ÖRP bayraklı araçları görünce dikkatimi çekti. Yanlarına gidip sordum. Ve zaman zaman Türkiye'de de örneklerine rastlanan ilginç bir seçim "hediyesi" çıktı karşıma. Partinin seçim işleri başkanı, istasyon girişinde elindeki koçanları parti bayrağı taşıyan araçlara dağıtıyordu. Mitinge gidecek 100 araca 40 TL'lik benzin yardımı yaptıklarını öğrendim. Ancak benzini alan birçok aracın, başka partinin miting konvoyuna katıldığını da...
Haberin fotoğrafları