kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kanser taraması için davet mektubu

15.04.2009
Devlet hastanelerinin içinde kurulan kanser tarama merkezleri hastalara mektup yazıp tek tek taramaya davet ediyor. 35 yaş üzeri kadınlar meme, rahim ağzı ve kolon kanseri konusunda her türlü tetkiklerini burada yaptırırken erkeklere de kolon yani kalın bağırsak kanseri ile prostat kanseri taraması yapılıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi) adı verilen merkezler Türkiye'de tam 85 tane bulunuyor. Bu merkezler devlet hastanelerinin hemen yanında hatta içinde yer alıyor ama girişleri farklı.
Çünkü bu merkezlere gelen kişiler hasta değil, yalnızca olası bir kansere karşı risk taraması yaptıracak kişiler. Sosyal güvencesi olsun olmasın herkes bu merkezlerdeki taramalardan ücretsiz yararlanabiliyor.
KETEM'lerdeki tüm cihazlar son sistem.
Yani tarama yaparken verdikleri ışın oranları son derece düşük düzeyde.
Kadın ve erkekler muhtarlıklardan alınan listelere göre mektupla, "Kanser taramasına bekleriz" diye davet ediliyor. İsteyenler mektubu beklemeden başvurup hemen randevu alabiliyorlar. Türkiye'de ilk kez kanser taramaları ücretsiz yapılıyor. Üstelik buraya gelen kişiler kanser hastalığına karşı doktorlar tarafından eğitimden de geçiriliyor.
Meme kanserine karşı elle muayeneyi öğreniyor, hangi şikâyetlerin bu hastalığın ön belirtisi olduğunu görüyorlar.
KETEM'lerin en lüksü Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunuyor. Son derece modern olan bu merkez yeni açıldı. Şimdi gönderdikleri davet mektupları ile 35 yaşını aşmış kadın ve 50 yaşını aşmış erkeklerin kanser erken teşhisini sağlayacak risk taraması için gelmelerini bekliyorlar. Size en yakın KETEM'i, www.ketem.org.tr internet adresinden de öğrenebilirsiniz.