kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki yakayı sanat buluşturdu

05.04.2009
Sanatçı İrfan Önürmen, Dimitris Merantzas ile Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi'nde ortak bir sergi açtı. Adalet Cingöz, barış yanlısı mesajlarla yüklü serginin arka planını anlatıyor..
Selanik'te bulunma nedenim, İrfan Önürmen ve Dımitris Merantzas'ın Kesişim başlıklı sergilerinin Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi'ndeki açılışı.
Açılışa yetişebilmek için akla karayı seçiyorum; çünkü kent havalimanında düzenlenen devasa genel grev yüzünden tüm uçak seferleri iptal edilmiş. Ertelenen uçak seferleri yüzünden havalimanı uyuyanlarla dolu...
Müze direktörü Maria Tsantsanoglou, 10'uncu Bienal için geldiği İstanbul'da, Akbank Sanat merkezindeki Melez Anlatılar sergisini gezerken İrfan Önürmen'in Yeni Bağdat Müzesi başlıklı yerleştirmesine rastlamış ve yerleştirmeden müthiş etkilenmiş.
Selanik'e döner dönmez Önürmen'i müzede ağırlayabilmek için harekete geçmiş. Daha sonra Atinalı sanatçı Merantzas'ın savaş karşıtı işlerini görünce ikiliyle birlikte bir sergi yapmaya karar vermiş. Müze başkanı Katerina Koskina aynı zamanda Costakis Koleksiyonu danışmanı.
Açılışta yaptığı konuşmasında haklı olarak serginin İstanbul'a gitmesi gerektiğini vurguladı.
Açılışta Selanik başkonsolosu Hakan Abacı akıcı Yunanca'sıyla bir konuşma yaptı fakat ne dediği Türkiye'den sergi için gelen biz misafirler tarafından anlaşılamadı.

500 BİN DOLARLIK 200 ESER
Önürmen'in 200 yapıttan oluşan sergisi, ATA karnesiyle Selanik'e gönderilirken galericisi Yeşim Turanlı'yı epey uğraştırmış. 500 bin dolarlık 200 yapıt, gümrükte Terör Fabrikası gibi yetkililerin kulağına hoş gelmeyebilecek isimleri yüzünden sahte isimlerle Avrupa'ya açılabilmişler.
Meselâ, yolculuk için, Terör Fabrikası, gazete fabrikası olmuş. Yurt dışına açılmayı bu kadar arzularken, Avrupa'da bir devlet müzesine yapıt götürmek bu kadar da zahmetli ve tehditkâr olmamalı.
Gümrük, sanat eseri statüsündeki işlerin ne içeriğine ne de derdine karışabilmeli! Eser, sanat eseri statüsünde yolculuk yapmalı, ihracat malı olarak değil! Önürmen'in sergisinin Selanik'e farklı bir enerji getirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Terör fabrikası yerleştirmesi olsun, Yeni Bağdat Müzesi heykelleri olsun, sergi tüm eleştirelliği ve güncelliğiyle, Yunanlı anarşistlere, sağlam bir selam çakıyor.
Selanikli anarşist grup Buena Aventura'nın aynı tarihlere rastlayan fotoğraf sergisi de, bu anlamda iyi bir tesadüf. Açılış sonrası müze tarafından verilen yemeğe serginin küratörü Yannis Bolis, Katerina Koskina, Dımitris Merantzas ve annesi, Önürmen ve ailesi, galericisi Yeşim Turanlı, AICA Yunanistan'ın yeni başkanından oluşan kalabalık bir grup katıldı. Bu serginin İstanbul'dan Selanik'e gelmesi iyi bir başlangıç ve bu açıdan anlamlı olabilir. Üstelik Selanik'te yaşayan bir Türk işadamı gelecekteki projelere sponsor olmaya da hazır. Özel kurumların biri bu işi mutlaka üstlenmeli.
Selanik havası insana iyi geliyor!