kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bir filmle yasaya direniyor

OLKAN ÖZYURT
05.04.2009
Philippe Lioret'nin Hoş Geldiniz filmi sonrası, Fransa'da mültecilere insani yardım yapanlara uygulanan beş yıllık hapis cezasının kaldırılması gündeme geldi..
Alt tarafı bir film deyip geçmemek gerekiyor. Bazen bir film, kitleleri ilgilendiren değişimlere yol açabiliyor. Bunun bildiğimiz son örneği, 28'inci Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin açılış filmi Hoş Geldiniz. SABAH' ın tema sponsoru olduğu Dünya Festivallerinden bölümünde yer alan Hoş Geldiniz, Fransa'da mülteciler konusunu tekrar gündeme getirmenin ötesinde yarattığı kamuoyu nedeniyle bugünlerde Fransa'da mültecilere yardım eden insanların beş yıl hapis cezasına çarptırılmasını içeren kanunun değişmesine vesile olacakmış. Bu müjdeli haberi festival için İstanbul'a gelen filmin yönetmleni Philippe Lioret verdi. Tabii durumdan hayli memnun; çünkü filminin böyle bir etki yapacağını tahmin etmiyormuş.
Filmin bizi ilgilendiren bir özelliği daha var var. Filmde Fırat Ayverdi, Derya Ayverdi, Selim Akgün, Fırat Çelik gibi Türk oyuncular da oynuyor. Hal böyle olunca film ekibinin kapısı çalmak farz oldu. Dün Philippe Lioret ve Ayverdi kardeşlerle buluştuğumuz zaman yüzler gülüyordu. Filmi açılışta izleyenlerden gelen reaksiyonlardan mutlu olmuşlar.
Açıkçası, son birkaç yılın en iyi açılış filmi olduğunu da söyleyebiliriz, Lioret imzalı Hoş Geldiniz'in.

SUTOPUNUN CAZİBESİ!
Filme katkıları olan Ayverdi kardeşler aslında oyuncu değil. Lioret uzun bir araştırmalar sonucu onları bulmuş.
Bilal'i oynayan Fırat Ayverdi'nin su topu oynaması tercih sebebi olmuş.
Anne ve babaları Kahramanmaraş'tan Fransa'ya gitmişler.
Derya Ayverdi "Biz aslında Kürt asıllıyız. Küçüklükten beri mülteci sorunlarının yabancısı değiliz. Bunun için bu sorunu anlatmak ve böyle bir filmde oynamak bizim için büyük bir onur oldu," diyor. Fırat Ayverdi ise filmin mülteci sorunlarını anlatmasının yanı sıra büyük bir aşkı da anlattığını, bu iki temanın da kendisini etkilediği söylüyor.
Ayverdi kardeşler Fransa'da yabancılara ve mültecilere karşı duyarlılığın yavaş yavaş arttığını da belirtiyorlar.
Derya Ayverdi "Bence dünyada iki türlü insan var. Dünyaya açık insanlar ve kendilerini güvencede hissetmek için başka milletten insanlara karşı önyargılı olan insanlar, " diyor.
"Açıkçası," diyor Lioret; "Böylesi bir izleyici beklemiyordum. Ama hem Fransa'da bir bakanın filmle ilgili düşünceleri hem de filmin Avrupa'ya kaçak yollardan gelmeye çalışan insanalara hümanist bakış insanları etkiledi. Şimdi mültecilere insani yardım eden insanların beş yıl hapisle cezalandırımasını içeren yasa değişecek, diyor.
Zaten dünkü açılışta da gösterim bol gözyaşı vardı. Ayverdi kardeşlerin babaları da ilk izlediğinde göz yaşlarını tutumamış.
Yanlış anlaşılmasın film ağlak değil, ama mültecilik meselesiyle yüzleşince insan olan etkileniyor.
Hoş Geldiniz 28'inci Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında bugün saat 19.00'da Nişantaşı Cıtylife, 7 Nisan saat 16.00'da Emek Sineması'nda izlenebilir.