kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Stresbourg zirvesi

04.04.2009
Fransa'nın Strasbourg kenti, stresli bir NATO zirvesine ev sahipliği yapıyor. İttifakın iki düğümü, Fransa'nın askeri kanadına dönüşü ve yeni genel sekreterin kim olacağı... İlk gün genel sekreter açıklanamadı..
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eşi Carla Bruni'nin liderleri karşıladığı görkemli törenlerle başlayan zirveye, Türkiye damgasını vurdu. Ankara'nın ilk günden itibaren NATO Genel Sekreterliği adaylığına karşı çıktığı Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen kararından vazgeçmeyince, zirve Türkiye ile Danimarka arasında bir bilek güreşine dönüştü. Başbakan Erdoğan'ın "Ben Rasmussen'e karşıyım" sözleri Strasbourg'da yankılandı. Cumhurbaşkanı Gül de zirveye hareketinden önce "Türkiye'nin görüşü tektir" deyince NATO yemeğinde Gül'e baskılar arttı. Özellikle Almanya, son ana kadar bastırdı. Ancak Gül, ödün vermezken görüşmelerin bugün sürmesi bekleniyor. Ancak Türkiye'nin bu noktadan sonra tavrını değiştirmesi beklenmiyor. Zirve sonuç bildirgesinde Fransa'nın askeri kanada geri dönüşü için sadece "memnuniyet" ifadesi yer alırken, Türk diplomatik kaynaklar, "Bunu veto etmemiz söz konusu değil. Ancak bu dönüş aşamalı olacak. Bunun hukuki, siyasi ve askeri boyutu var" dedi. Fransa, NATO'nun Savunma Planlama Komitesi (DPC) ve Nükleer Planlama Grubu (NPG) dışında kalmaya devam edecek. Ancak yüksek askeri karar organı Askeri Komite'ye ve diğer askeri birimlere katılacak.

RASMUSSEN DÜĞÜMÜ
NATO'nun yeni genel sekreterliği için en güçlü aday, Danimarka Başbakanı Rasmussen, AB ülkelerinin desteğini aldı. Almanya ve Fransa açık destek verirken, ABD'nin tutumunu Başkan Obama belli edecek. Bir diğer aday, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere. Ülkesinin AB üyesi olmaması en büyük engel olarak belirtiliyor. Son güne kadar öne çıkmayan isim ise eski İngiltere Savunma Bakanı Des Browne oldu. Browne'u Türkiye'nin desteklemesi bekleniyor. Ancak ona da AB üyeleri karşı. Türkiye, genel sekreterlik seçiminde Avrupa'nın desteğine karşın, zirvede karar alınmasının şart olmadığında ısrarlı. "Roj TV'yi kapatmayarak PKK'nın sesini duyurmasını sağladığı" ve "karikatür krizinde İslam dünyasının tepkisine karşın bunu düşünce özgürlüğü diyerek savunduğu için" Rasmussen'in bu koltuğa oturmasına karşı çıkıyor. Yeni görevini onaylamak için, Medeniyetler İttifakı toplantısında "Müslümanlar'ın gönlünü kazanacak" bir konuşma yapmasını ve görevi sona ermeden Roj TV'nin kapatılması için dava açmasını bekliyor. Öte yandan Roj TV'nin bir muhabiri Hüseyin Elmalı'nın NATO zirvesine akredite olduğu öğrenildi.

DUYGU LELOĞLU STRASBOURG DUYGU GÜVENÇ STRASBOURG
Haberin fotoğrafları