kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Afganistan için geliyor'

ERDİNÇ ERGENÇ
03.04.2009
ABD'nin Ortadoğu uzmanı Barkey: Başkan Obama yönetimi için dış politikanın geleceği Afganistan'a endekslendi. Türkiye'den bazı isteklerde bulunacak..
ABD'nin en önemli Ortadoğu uzmanlarından, Türkiye doğumlu Henry J. Barkey, SABAH'a yaptığı açıklamada Obama'nın Türkiye'ye Afganistan konusunda taleplerde bulunmak amacıyla geldiğini söyledi. Barkey, Türkiye'de bu ziyaretin öneminin aşırı abartıldığını kaydederek, İslam dünyasına yönelik mesajın Türkiye'den verilmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Carnegie Vakfı'nın kıdemli analisti ve Lehigh Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Henry Barkey, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyareti ile ilgili sorularını yanıtladı, ilginç açıklamalarda bulundu:

SONRADAN EKLENDİ
* ABD Başkanı Obama, Türkiye ziyaretinde İslam ülkelerine beklenen mesajı verecek mi? Bu ziyaretin sizce anlamı nedir?
- Bence Türkiye'den İslam dünyasına mesaj vermeyecek. Çünkü bu ziyaret son anda karar verildiği için hazırlıksız bir ziyaret. Böyle bir şey olmayacak nitekim medeniyetler diyalogu toplantısında da konuşmayacak. Böyle bir hitap söz konusu değil. Bu Avrupa turuna sonradan eklenen bir ziyaret oldu. Bence bu ziyarette en önemli konu Afganistan. Obama yönetimi için dış politikanın geleceği Afganistan'a endekslendi. Afganistan politikası için Türkiye'den bazı isteklerde bulunacak, bence bu yüzden geliyor.

DAHA FAZLA ASKER
* Türkiye'den istenen şey asker takviyesi ile polis ve askerin eğitimi mi sadece?
- Bir sürü şey istenecek. Polisin ve askerin eğitilmesi de dahil. Daha fazla asker. Türk askerleri şimdiye kadar Afganistan'da hiçbir silahlı çatışmaya katılmadılar, bunun bir sebebi gönderildikleri yerler genellikle sakin. Bu konuda bir değişiklik gündeme gelebilir. Türk askerlerinin daha aktif olmaları istenebilir mamafih bunun gerçekleşeceğini zannetmiyorum.

PKK'NIN DURUMU
* Obama'nın Türkiye ve Ortadoğu'ya bakışı Bush'tan farklı mı?
- Obama ile Bush arasında Türkiye'ye bakışında ne kadar değişiklik olacağını şimdiden söylemek bence biraz zor. Ancak Ortadoğu'ya bakışları değişik. Irak konusuna bakarsanız Bush'un başlattığı bir süreç var. Obama o süreci devam ettirecek, değiştirmeyecek. Türkiye, Irak ve ABD üçgenine baktığımız zaman PKK konusunda gelişmeler yaşandı. Bu devam edecek. Amerika ne yaparsa yapsın İncirlik ve Türkiye üstünden çok fazla asker çekmeyecek. Sembolik olarak isteyecek tabii. Bu kendi askerlerini korumak açısından seçenek meselesi. Askerlerin yüzde 90'ı güneyden çıkacak.

* ABD Kuzey Irak'ta Türkiye'nin istekleri doğrultusunda adım atacak mı? PJAK'ın kısa süre öncesinde ABD tarafından terör örgütü ilan edilmesi bu planın bir parçası mı?
PJAK'ın terör örgütü ilanı Obama yönetiminin kararı değil. Amerika'da bir örgütün terör listesine alınması için bir süreç başlatılır. Adli bir süreç diyebiliriz hatta. Hükümet daha doğrusu İçişleri Bakanlığı gider PJAK'ın yaptıklarına bakar. Elinde olan bütün bilgilere ve belgelere bakar ve bir rapor yazar. O rapor Dışişleri Bakanlığı'na gider. Yeter derecede delil var der. Başkanın emriyle olmaz. Bu bazen bir sene bile sürebilir. Çünkü çok ciddi bir araştırmanın sonucu olur. Son dakikada yapılan bir şey değil.

TÜRKİYE'Yİ MEMNUN ETME
PJAK'a karşı prosedürün başlatılması Türkiye'ye karşı bir jestti, İran'a karşı değil. Çünkü Türkiye, PKK ile PJAK arasında bir fark görmüyor. Bence bu prosedürün başlatılması sırf Türkiye'ye memnun etme amacı taşıyordu. Bu süreç Türkiye-ABD ilişkilerinin PKK nedeniyle zedelendiği bir dönemde başlatılmıştı.