kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Kavgalı bir çift bu oyunu izlesin, yüzde 70 barışır!

İLKER GEZİCİ
31.03.2009
Kadın-erkek ilişkilerini ele alan 'Caveman' isimli oyunda Kamil adındaki mağara adamını oynayan Alper Kul: Bu gösteri tam bir ilişki terapisi! Oyuna küs gelen çiftler salondan barışarak çıkıyor..
Ünlü oyuncu Alper Kul, mart başından beri BKM'de sahnelenen 'Caveman-Mağara Adamı' adlı tek kişilik oyunuyla adından söz ettiriyor. 35 ülkede sahneye koyulan ve 'terapistlerin evli çiftlere önerdiği oyun' olarak tanıtılan gösteri, kadın-erkek ilişkilerine mizahi bir dille yaklaşıyor...

* Nasıl 'Mağara Adamı' oldunuz?
Geçen yıl bir Alman filminde rol aldım. Onun prodüktörü Ünsal Meşeci bana böyle bir teklif getirdi. Daha sonra Almanya'da bu oyunu izledim ve çok başarılı buldum. Provalara ocakta başladık. Üç haftadır da oynuyoruz.

* Oyunda kadın-erkek ilişkileri konu ediliyor değil mi?
Kahramanımız Kamil elinden geleni yapmasına rağmen evliliğinde birtakım sorunlar yaşıyor ve neden bu problemlerin çözülemediğini bir türlü anlayamıyor. Sonunda eşi Banu tarafından evinden de atılınca, izleyiciyle bu konuyu tartışmaya başlıyor.

SORUNLAR ATALARIMIZIN MİRASI
* Tartışmadan nasıl bir sonuç çıkıyor?
Şöyle bir sonuç çıkıyor; aslında erkeklerin ya da kadınların anlaşamama nedeni tarih öncesi çağlardan itibaren 'id'e (ilkel benlik) dayanıyor. O çağlarda erkeklerin mesleği avcılık, kadınların da toplayıcılıktı. Erkekler avcılık güdüleri yüzünden, sadece tek bir noktaya odaklanıyor ve başka iş yapamıyor. Kadınların ise toplayıcı olmasından dolayı algıları açık oluyor ve birçok işi yapabiliyorlar. Oyunda bu mantık, örneklerle zenginleştiriliyor.

* Oyun, kadın-erkek ilişkilerini evli bir erkeğin gözünden anlatmasına rağmen kadınları daha çok güldürüyor. Neden?
Buna ben de çok şaşırdım. Kadınlar en çok erkeklerin haline güler diye tahmin etmiştim ama gördüm ki, kendileriyle ilgili tespitlere de kompleks yapmadan gülüyorlar.

OYUNDA TARAF TUTMUYORUZ
* Oyunda erkekleri yerme, kadınları yüceltme gibi bir durum yok, değil mi?
Oyun kimseye taraf olmuyor. 'Kadınlar siz şöylesiniz, erkekler siz böylesiniz' diye bir cümle geçmiyor. Erkekleri rencide eden bir durum da yok çünkü bilimsel sonuçlara dayanarak hareket ediyoruz. Bunu her erkek kabul etmeli, ki kadınların muhteşem bir beyni var. Bizimkinden daha komplikeler. Kadınların beyinlerinin sağ ve sol loblarında, erkeklerinkinden daha fazla geçişken bölge olduğu zaten kanıtlanmış. Bu da, gördükleri her şeyi hafızalarına daha çabuk alabilme yetisini doğuruyor.

* Bu gösteri sorunlu bir ilişkiyi de kurtarabilir aslında...
Kesinlikle! ABD'de bir dergide 'Caveman' için 'terapistlerin evli çiftlere önerdiği oyun' demişler. Abartılı bulmuştum ama bir gün, evliliğinde problem yaşayan bir çift geldi. Oyun bitince kadın, tüm sorunların adamın hödüklüğünden değil, ataların bırakmış olduğu miras yüzünden olduğunu anlamış. Artık birbirlerine daha anlayışlı olacaklarmış.

* Evliliklerini kurtardınız yani!
Evet, oyuna 'çift terapi oyunu' diyebiliriz. Gösteriyi izleyen kavgalı bir çiftin salondan barışarak çıkacağını yüzde 70 garanti ediyorum.

* O kadar iddialısınız yani...
Evet. Çünkü ortada suç yok. Adamın art niyeti yok, kadının çok konuşması onun suçu değil. Kadınlar, bir günde, erkeklerden 15 bin kelime daha fazla üretiyorlarmış. Erkeklerin TV izlerken başka bir şey yapamamaları, avcılık güdüleri yüzünden! Kadınlar, 'Adam beni dinlemiyor' diye üzülmesin çünkü o başka bir şey yapamıyor. Bu, onun suçu değil!

12 KADINI OYNUYORUM
"Oyunda mağara kadınının eksikliği yok. Eşim Banu ve arkadaşları, hatta Banu'nun paleolitik çağda yaşamış versiyonu olmak üzere oniki ayrı kadın karakterini canlandırıyorum."

HEPİMİZ KAMİLİZ
Hepimiz gerçek hayatta birer Kamiliz aslında. Ama ben Kamil kadar dağınık değilim, daha derli topluyum. İyi yemek yaparım, romantik bir insanımdır. Hayatı ciddiye alırım. İlişkilerde de zor olanı severim."