kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dünya Bankası Başkanı Zoellick liderin korumacılık taleplerine kulak tıkamasını istedi.

G-20 liderlerinden 17'si unutkan çıktı

27.03.2009
Kasım ayında korumacılıktan uzak durmaya söz veren G-20 ülkelerinden 17'sinin korumacı önlemlere başvurduğu ortaya çıktı. Dünya Bankası ticari kısıtlamalarla ilgili kararlar alan ülkeleri korumacılık konusunda uyardı..
2 Nisan'da İngiltere'nin başkenti Londra'da toplanacak olan G-20 zirvesinin en önemli gündem maddelerinden biri de korumacılık. Liderler sürekli korumacılığa karşı oldukları yönünde açıklamalar yapsa da bu konuda karneleri pek iyi değil.

KAYGILANDIRICI EĞİLİM
G-20 ülkelerinin geçtiğimiz Kasım ayında Washington'daki toplantısında korumacılığı önlemeye yönelik imzalanan taahhüt anlaşmasına G-20 ülkelerinden 17'si uymadı, Dünya Bankası ticari kısıtlamalarla ilgili kararlar alan ülkeleri korumacılık konusunda uyardı. Dünya Bankası'nın açıkladığı "Ticari Korumacılık: Başlangıç aşamasında ama kaygılandırıcı eğilim" başlıklı raporuna göre gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkeden 17'si ticareti sınırlandıran ve korumacılığı teşvik eden 47 uygulamayı hayata geçirdi. Küresel krizin patlak vermesinden bu yana 78 ticari önlemin alındığı tespit edilen araştırmada bunların 66'sının ticari kısıtlamalar içerdiği ve 47'sinin direkt olarak korumacılık yönünde kararlar olduğu belirlendi. Raporda Türkiye, Meksika ve Suudi Arabistan'ın korumacılık uygulayıp uygulamadığına dair değerlendirme yer almadı.

'DURUM KÖTÜLEŞEBİLİR'
Korumacılıkla mücadeleye karşı ülkelerin tutumlarını sertleştirmelerini isteyen Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, "Liderler korumacılık yanlısı seslere kulak vermemeli. Ekonomik izolasyon 1930'larda yaşanıldığı gibi içinde bulunulan durumu çok daha kötü hale getirebilir" dedi.