kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'dan İran'a taze başlangıç teklifi

AA
Giriş Saati : 20.03.2009 08:45
Güncelleme : 20.03.2009 23:33
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama, uzun yıllardır yaşadıkları sorunlardan kurtulmak için İran'a diplomatik kanalı kullanarak ''taze bir başlangıç'' teklif etti...
Obama, görüntülü kaydedilen, Nevruz Bayramı dolayısıyla yayımlanan çağrısında, Washington yönetimi olarak şimdi İran ile her alanda diplomasi taraftarı olduklarını, yapıcı ilişkiler aradıklarını söyledi.

İran ile doğrudan diplomatik temasa açık olduğunu ifade eden Obama, ancak böylesi bir sürecin tehditlerle ilerlemeyeceğini, bunun yerine karşılıklı saygı temelinde ve dürüstlükle süreci yürütmeyi istediklerini belirtti.

ABD'nin İran'ın "ülkeler topluluğunda" hak ettiği yeri almasını istediğini bildiren Obama, ancak bunun için Tahran'ın yapması gerekenler olduğunu kaydetti.

"Bu sizin hakkınız" diyen Obama, İran'ın bu toplulukta yerini alması için gerçek yükümlülükleri olduğunu, buraya terör ve silahlarla giremeyeceğini, İran halkı ve medeniyetinin gerçek büyüklüğünü gösteren barışçıl hareketlerle bunun mümkün olabileceğini vurguladı.

İRAN, OBAMA'NIN MESAJINI OLUMLU KARŞILADI

İran, ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni yıl mesajını olumlu karşıladı.

Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın basın danışmanı Ali Ekber Civanfikr, AFP muhabirinin sorusu üzerine, "Amerikan Başkanının sözlerini olumlu karşıladıklarını" söyledi.

Obama'nın "eski ayrılıkları bir tarafa koymaktan" söz ettiğini hatırlatan danışman, "Ancak sadece İran'ın ABD'nin geçmişteki saldırgan tavrını unutmasını beklemek, bu amaca ulaşmak için yeterli olmaz. ABD geçmişteki hatalarını kabul etmeli ve iki ülke arasındaki ayrılıkları giderebilmek için eski hatalarını tamir etmeli" diye konuştu.

ABD Başkanının "şimdiye kadar hep konuştuğunu, fakat somut adım atmadığını" söyleyen İranlı danışman, "Obama iyi niyetini icraatıyla da gösterirse, İran hükümeti ona sırt çevirmez" dedi.

Obama, Nevruz dolayısıyla dün gece yaptığı açıklamada, doğrudan İranlılara seslenmiş ve iki ülke arasındaki sorunların aşılması gerektiğini belirtmişti.


Obama, İran'ın nükleer programına işaret ederek, büyüklüğün ölçüsünün yok etme kapasitesi olmadığını da dikkat çekti.

Tahran yönetiminin enerji sorununu gidermek için barışçıl amaçlı olduğunu açıkladığı nükleer programı Washington tarafından, nihai amacı nükleer silah elde etmeye yönelik bir süreç olarak değerlendiriliyor.