kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kondom yorumu kabul edilemez'

Yasemin TAŞKIN / ROMA - Belkis KILIÇKAYA / PARİS
20.03.2009
Katoliklerin dini lideri Papa'nın, "Prezervatif AIDS'i yaygınlaştırdı" sözleri kriz çıkardı. Muhafazakâr siyasiler dahi açıklamayı "Gerçeğe aykırı, tehlikeli" diye niteledi..
İslam dünyasını karıştıran açıklamalarından sonra Papa 16'ncı Benedict bu kez de sağlık ve siyaset dünyasını birbirine kattı! Afrika gezisinden önce yaptığı bir açıklamada "prezervatifin AIDS hastalığıyla mücadelede hiçbir önemi olmadığı" şeklindeki sözleri Fransa'dan Almanya'ya, İspanya'ya kadar birçok ülkede sert tepki buldu. Avrupa'dan Papa'ya yağan eleştirilere bir tek İtalyan politikacıları katılmadı. İtalyan Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Papa'nın sözleri üzerine yorum yapmıyorum" dedi. En sert tepki Fransa'dan gelirken; Almanya, Papa'nın "sorumsuzluğundan" dem vurdu. Avrupa Birliği ve UNAIDS (BM'nin AIDS'le mücadele örgütü) bu hastalıkla mücadelede prezervatifin esas olduğunu yineledi.

'ÇOK TEHLIKELI SÖZLER'
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, "bu görüşlerin sonuçlarından çok endişe duyduğunu, Afrika'daki reel durum karşısındaki anlayış kıtlığını gösterdiğini, bu sözlerin insan hayatının korunması açısından çok tehlikeli olduğunu" açıkladı. İnsan Hakları Bakanı Rama Yade de Papa'nın görüşlerini duyunca "ağzının açık kaldığını" vurguladı. Eski Başbakan Alain Juppe, Hıristiyan değerlere bağlılığını hatırlatmakla birlikte, "Bu Papa gerçekten ciddi problem teşkil etmeye başladı. Bu sözler gerçeğe aykırıdır ve kabul edilemez" dedi.

PREZERVATIF YOLLUYOR
Belçika Sağlık Bakanı Laurette Onkelinx, "sürpriz ve hayret" ifadesini kullandı. Papa'nın vatanı Almanya'dan Sağlık ve Gelişme Bakanlığı'ndan yayınlanan bir bildiride ise "Avrupa ve diğer kıtalarda hayat kurtaran prezervatiflerin rolü esastır, diğer araçların kullanılmasını önermek sorumsuzluktur" ifadesi kullanıldı. Avrupa Komisyonu da doğrudan Papa'yı hedef almasa da, insani yardımlar komiserinin sözcüsü "AIDS'le mücadelede temel unsurlardan biri prezervatiftir ve Komisyon doğru kullanımını ve dağıtımını desteklemektedir" ifadesini kullandı. İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ise, Afrika'ya bir milyon prezervatif göndereceğini açıkladı. Yeşiller Partisi AP üyesi Cohn-Bendit ise "Bu önceden tasarlanmış cinayet" ifadesini kullandı. Kabinenin en dindar bakanı Christine Boutin ise Papa'yı kınamayan tek siyasi oldu. "Papa'dan prezervatif kullanmak gerekli demesini beklemeyin" dedi. Kürtaja muhalefetiyle tanınan kadın bakan isteyenin, istediğini yaptığını söyledi.