kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tazminat avcıları Türk kazazedeler adına dava açmak istiyor

CİHAN
Giriş Saati : 20.03.2009 14:04
Güncelleme : 20.03.2009 23:33
Yeni Haber
Uçak kazazedelerinin haklarını savunma konusunda uzmanlaşmış Amerikalı avukatlar, Türk Hava Yolları'nın (THY) Hollanda'da düşen uçağındaki yolcular adına ABD mahkemelerinde Boeing şirketi aleyhine dava açmak istiyor. ..
Avukatlar Gerald C. Sterns ve Martin T. Reilley Uluslararası Havacılık Danışmanı Terrence Ford koordinatörlüğünde mağdurlarla temas kurmak üzere Türkiye'ye geldi.

Ankara Divan Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen avukatlar, kazazedeleri THY ya da sigorta şirketleriyle anlaşma imzalamadan önce bir avukatla görüşmeleri konusunda uyardı.

Avukatlar, imzalatılacak anlaşmalarla yolcuların Boeing aleyhine dava açma haklarından feragat etmiş sayılabileceklerine dikkat çekti.

Boeing şirketinin, 4'ü mürettebat olmak üzere 9 kişinin hayatını kaybettiği, 86 kişinin de yaralandığı kazada kusurlu olduğunu savunan Sterns, iki ayrı altimetre (yükseklik ölçer) cihazından yalnızca birinin otomatik pilotun kullandığı sisteme aktarılmasının kazaya neden olduğunu dile getirdi. Sterns'e göre arızalı altimetre cihazı otomatik pilotun motorları durdurmasına neden oldu. Pilotlar durumun farkına vardığında ise kazayı önlemek mümkün olmadı. İyi tasarlanmış bir sistemin, insan faktörünü en aza indirmesi gerektiğini dile getiren Sterns Boeing'in pilotların sorumluluğuna dair üst üste açıklamalar yaparak dikkatleri başka yönlere çekmeye çalıştığını dile getirdi. Gerald Sterns, 35 yıl önce Paris'te düşen THY uçağıyla ilgili açılan davada da mağdurları savunmuştu.

DAVA KAZANILAMAZSA AVUKATLAR ÜCRET TALEP ETMEYECEK

Kazadan sonra sigorta şirketlerinin kazazedeler ve yakınlarıyla bağlantıya geçerek anlaşma imzalatabileceklerini ifade eden Martin Reilley ise Boeing'in THY aracılığıyla imzalatacağı belgelerle sorumluluktan kurtulmaya çalışabileceğini öne sürdü. Reilley, herhangi bir anlaşma imzalamadan önce mağdurların bir avukata danışmasını tavsiye etti.

Amerikalı avukatlar, davayı kazanamamaları halinde mağdurlardan herhangi bir ücret talep etmeyecek. Kazadan yalnızca fiziksel zarar gören yolcular değil, ölüm tehlikesi atlatan tüm kazazedeler Amerikan mahkemelerinde Boeing ve bu kuruluşa parça üreten şirketlere dava açabilecek. Avukatlar, hayatını kaybeden bir yolcunun yakınlarının ortalama 2,5 milyon dolar tazminat alabileceğini tahmin ediyor. Bu tür davalar genellikle mahkeme süreci sürerken tarafların anlaşmasıyla son buluyor. Ford, "Boeing'in derin cepleri var. Sterns'in de Boeing davalarındaki şöhreti dünya çapındadır" sözleriyle mağdurları kendileriyle bağlantıya geçmeye davet etti.

Mürettebatın ailelerinin de ABD'de dava açabileceğini belirten avukatlar, Türkiye'de THY aleyhine dava açmak gibi bir düşüncelerinin ise olmadığını vurguladı.