kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
ŞİRİN SEVER

Yedi bitirdi bu grip bizi

NTV Tarih dergisine göz atıyorum... 1918 yılında 50 milyon insanın ölümüne yol açan 'meşhur' İspanyol nezlesini haber yapmışlar; "Azrail 1918'de yeryüzüne inmişti" diye başlık atmışlar... Son günlerde öyle büyük bir grip salgını var ki, Azrail yeryüzünü çok özledi galiba! Gazetelerin köşe yazarlarından takip ediyorum ben virüsün nasıl yayıldığını... Herkes sapır sapır yatağa düşmüş 'bugünkü yazısını yazamamıştır' diyen diyene. Ya da 'Nasıl yatak döşek yatıyorum' diye anlatan anlatana. Benim bir hafta önceki halim işte! O yüzden merakla okudum yazıyı, neme lazım İspanyol virüsü dönmüştür falan... 1918 influenza salgını, bir başka deyişle İspanyol nezlesi, yazılı tarihin en yakıcı küresel salgınıymış. Kitlesel ölümler yaşanmış, hekimler hastalık karşısında çaresiz kalmış. Aradan geçen 90 yılın ardından, hastalığa neden olan virüsün genetik yapısı bütünüyle çözülmüş ama nereden kaynaklandığı, nasıl bu kadar hızlı yayılabildiği ve ölümcül olması hâlâ gizemini koruyormuş. Allah'tan zamane gribinin seceresi şak diye ortaya dökülüyor artık; nereden gelmiş, nereye gider, insan evladından ne ister, biliyoruz. Geçen hafta sağlık editörümüz Esra Tüzün araştırdı, yazdı, SABAH'ta okumuşsunuzdur... Şu sıralar hayatımızda olan grip virüsü Avustralya'dan çıkmış, Asya ve Avrupa üzerinden Türkiye'ye gelmiş. Şubat ayında bitmesi gerekirken küresel ısınma nedeniyle ilk kez mart ayında salgın yapmış. Dikkat! Mayısa kadar da etkili olacakmış. Antibiyotik ve vitaminler hikaye, boşuna karaciğeri yoruyoruz. Doktor kontrolünde özel ilaçlar kullanmamız gerekliymiş. İyi gelecek tek şey de tavuk suyuna çorba, dengeli beslenme ve yatak istirahati. Yöneticiler duyuyor mu?
NTV Tarih, dizeleri salgına gönderme yapan Nazım Hikmet'in şiirini de habere eklemiş. Bu aralar peşimizi bırakmayan salgına çok uygun: "Biz ki İstanbul şehriyiz, Seferberliği görmüşüz: Kafkas, Galiçya, Çanakkale, Filistin, vagon ticareti, tifüs ve İspanyol nezlesi bir de İttihatçılar, bir de uzun konçlu Alman çizmesi 914'ten 918'e kadar yedi bitirdi bizi." (Kuvayi Milliye destanı)


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın