kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Su temel bir insan hakkı'

16.03.2009
Çevreci Ömer Madra su meselesinin sadece forumlarla çözülemeyeceğini savunuyor: Önce suyun bir insan hakkı olduğunu tanımak gerekiyor..
Açık Radyo'nun Yayın Yönetmeni Ömer Madra küresel ısınma konusunda Türkiye'deki en duyarlı isimlerden biri. Türkiye'nin "en tanınmış" çevrecilerinden biri olan Ömer Madra, 5. Dünya Su Forumu'na biraz mesafeli yaklaşıyor. Çünkü çeşitli şirketler ve bu şirketlerle bağlantılı NGO'ların (sivil toplum kuruluşları) üyesi olduğu Dünya Su Konseyi'nin düzenlediği bir forumun küresel su meselesine gerçek anlamda çözüm olamayacağına inanıyor Madra. Ona göre su temel bir insan hakkı ve bu hakkın tanınmadığı sözleşmeler hangi iddialı hükümleri içerirse içersin işe yaramamaya mahkûm:

ABD'DEN BAŞLAMALI
"Dünya Su Forumu deyince insanın aklına şu geliyor: Bütün insanlık camiası Birleşmiş Milletler gibi bir kurumun öncülüğünde oturdu ve 'Su meselesini nasıl çözeriz' diye konuşmaya başladı. Ancak maalesef gerçek bu değil. Dünyanın en büyük su şirketlerinden birinin yöneticisi olan Loic Fauchon, Dünya Su Konseyi'nin de başkanı. Su meselesine bağımsız bir organizasyonun öncülüğünde çözüm aranmalı. Dünyada su kaynakları hızla azalıyor. Su sorunu, ekolojik dengeyle bağlantılı bir sorun.
Yani sera gazlarının salınmasını azaltmadan bu soruna çözüm bulmak mümkün değil. Biz yüzde 1 oranında salıyoruz, ABD yüzde 24.9 oranında salıyor. Küresel önlemlerin Amerika'dan başlaması gerekiyor."