kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Çıragan Sarayı’nda öğleden sonra yapılan liderler zirvesi öncesinde, katılımcılar bir araya gelerek bir hatıra fotoğrafı çektirdi. Zirvede liderler, sırayla su konusundaki fikirlerini paylaştı.

Su zirvesinde "2010'da susuz kalabiliriz" uyarısı

Ferhat ÜNLÜ / HABER MERKEZİ
16.03.2009
Dünya 5. Su Forumu dün İstanbul'da başladı. Aralarında 11 ülke liderinin de bulunduğu konuklar forum merkezine teknelerle geçerken, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin 2010'da "Su yoksulu" durumuna düşebileceği uyarısını yaptı..
Her 3 yılda bir düzenlenen Dünya Su Forumu'nun beşincisi, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile konuk devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı törenle İstanbul'daki Sütlüce Kongre Merkezi'nde başladı. Su sorununa çözüm arayışlarının ele alınacağı Forum 22 Mart'a kadar sürecek. Forumun gündem maddeleri arasında küresel ısınma, artan içme suyu ihtiyacı, yeraltı sularının kirlenmesi, sağlıksız sulama gibi konular bulunuyor.

KİŞİ BAŞINA 111 LİTRE
Cumhurbaşkanı Gül ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin aralarında bulunduğu 11 ülkenin devlet başkanı, 150'den fazla ülkeden bakanlar, yerel yöneticiler, parlamenterler, bilim adamları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri dün sabah Çırağan Oteli'nin bahçesinde buluşarak forumun yapılacağı Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'ne tekneyle geçti. Gül salona Talabani ile birlikte girdi. Forumda ilk olarak, İstanbul'un tanıtım filmi gösterildi. Dinler arası diyaloga da vurgu yapılan film, büyük alkış aldı. Açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: "7 milyara yakın insanın gıda güvenliğinin temini için tarımsal faaliyetlere yeterli miktarda su tahsis etmek durumundayız. Dünyanın farklı bölge ve ülkelerindeki günlük su tüketim miktarları bakımından adaletsizlikler söz konusudur. Türkiye'de kişi başına günde 111 litre su tüketilmektedir. Gerekli tedbirler alınmazsa Türkiye'nin de 2010 yılında su yoksulluğu çekeceği tahmin edilmektedir." "Su hayattır, su medeniyettir'' diye sözlerini sürdüren Gül'ün ardından sırasıyla Monaco Prensi II Albert ile diğer konuklar düşüncelerini dile getirdi.

KİMLER KATILDI?
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise, "Forumun temel maksadı suyun ticarileştirilmesi değil, bütün canların sağlıklı suya ulaşabilmesini temin etmektir" dedi. Oturumlara katılanlar arasında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Monaco Prensi 2. Albert Grimaldi, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexanrder, Tuvalu Başbakanı Apisai İelemia, Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Kırgızistan Başbakanı İgor Chudinov, Güney Kore Başbakanı Han Seu-So, eski Japonya Başbakanı Mori Yoshiro, Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi, BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zuhang, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ve UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura yer alıyor.
Haberin fotoğrafları