kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Stres ve reflü

Sinek küçük ama mide bulandırır. Reflü hastalığı da böyle bir şey. Hayatı tehdit etmiyor fakat yaşam kalitesini düşürüyor. Göğüs kemiği arkasında bir yanma hissi ve ağza doğru acı su gelmesi; bunun beraberinde ses kısıklığı, zaman zaman astım benzeri öksürük nöbetleri. Çok şükür, bende yok ama çevremden hep benzer şikâyetler duyuyorum. Prof. Mehmet Ali Yerdel, İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde, Reflü Hastalığı Tanı ve Tedavi Merkezi kurmuş. Binin üzerinde laparoskopik antireflü ameliyatı yapmış. Bir toplantıda karşılaştığımızda, hastaların hapla ve diyet yaparak idare edebileceğini fakat 25 dakika süren bir ameliyat sonucunda rahatsızlıklarına kalıcı çözüm bulabileceklerini söyledi. Reflü hastalığı, yutma borusunun alt ucu ile mide bileşkesindeki antireflü yapılanmanın gevşemesinden kaynaklanıyor. Asit niteliğindeki mide içeriği yutma borusu içine doğru kaçıyor ve hasta, bu yüzden göğsünde yanma hissediyor.
Bugünlerde ekonomik sıkıntılar, stresi arttırdı. "Yandım Allah" diye bağıranlar çoğaldı. Ruhi bunalımların da reflüyü tetiklediğini hemen hatırlatalım. Dolayısıyla günümüz şartlarında, Yerdel'in başını kaşıyacak vakti kalmayacağından eminim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın