kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'Dünya devleri bile iflas ederken Koç 2 milyar TL kâr etti'

12.03.2009
Koç Holding'in CEO'su Bülent Bulgurlu, birçok dünya devinin iflasa sürüklendiği bir dönemde holdingin güçlü nakit ile krize hazırlıklı girdiğini ve 2 milyar TL kâr ettiklerini söyledi..
* Tüpraş yüzde 62 oranındadüşüşe rağmen 432 milyonTL net kar elde etti.
* Arçelik, 2008'de 6.8 milyar TLkonsolide ciro elde ederekuluslararası satış cirosununtoplam konsolide ciro içinde-ki payını 3.4 milyar TL ile yüz-de 50'ye çıkardı.
* Ford Otosan, yılı 436 milyonTL, Tofaş ise 176 milyon TLkar ile tamamladı. Toplulukşirketlerinin yurtiçinde Avru-pa'ya yaptığı ihracat yüzde14.8 büyüdü.
* Yapı Kredi Bankası 2008'de185 yeni şube açarak şubesayısını 861'e, net karını yüz-de 45 artışla 1.3 milyar TL'yeyükseltti.

Geçen yıl stratejik olmayan iş kollarından varlık fiyatları zirvedeyken çıkan Koç Holding, 2008'de konsolide satış gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 19 artırarak 55.6 milyar liraya, faaliyet kârını ise yüzde 40 artırarak 5 milyar liraya yükseltti. Önümüzdeki dönemde verimliliğe odaklı büyüme stratejilerini uygulamaya devam edeceklerini belirten Koç Holding CEO'su Dr. Bülent Bulgurlu, "Pek çok dünya devinin bile iflasa sürüklendiği ya da el değiştirmek zorunda kaldığı böyle bir dönemde, Koç Holding'in cirosunu artırmaya devam etmesi ve yılı kârlı olarak tamamlamasının ardında; erken uyarı sistemlerinden faydalanarak gerekli tedbirleri zamanında alması ve güçlü nakit ve bilanço yönetimi ile krize hazırlıklı girmiş olmaları önemli rol oynadı" değerlendirmesini yaptı.

KÂRLAR ERİDİ
Krizin etkilerini özellikle 2008'in son çeyreğinde herkes gibi hissetmeye başladıklarını ifade eden Bulgurlu, yılın ilk 3 çeyreğindeki başarılı sonuçlarının son çeyrekteki güçlükleri bertaraf etmekte katkıda bulunduğunu, buna rağmen karlarında önemli oranda erime olduğunu belirtti. Bulgurlu, 2009'un tüm dünya için çok daha zorlu bir yıl olacağını, bu dönemde güçlü, istikrarlı ve verimli olmaya odaklanacaklarını belirtti. Bu kapsamda Koç Holding'in ocak ayında topluluk şirketlerinin kullanımına sunmak üzere 770 milyon dolar kredi temin ettiğini belirten Bulgurlu şunları söyledi: "Krizin tüm dünyadaki etkilerinin ne boyutlara varacağı halen belirsiz. Beklentilerin doğru yönetilerek panik ortamından kaçınılması güven krizini aşmanın en önemli yoludur. Bu dönemde pazar çeşitlemesine gidilmesi, maliyet ve risk yönetimine odaklanılması ve operasyonel verimliliğin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınması şirketlerin bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmaları için faydalı olacaktır." Bulgurlu, dünyadaki gelişmelerin ve yeniden yapılandırma sürecinin getireceği imkanların iyi izlenerek, doğru zamanda ve avantajlı koşullarla değerlendirilmesinin uzun vadede Türkiye'ye önemli getiriler sağlayabileceğini kaydetti.
Haberin fotoğrafları