kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hızlı treni Başbakan Erdoğan kullandı

AA
Giriş Saati : 13.03.2009 14:07
Güncelleme : 13.03.2009 17:36
Yeni Haber
Ankara ile Eskişehir arasında hizmet verecek yüksek hızlı tren, seferlerine başladı...
İLİŞKİLİ HABERLER
Hızlı treni Başbakan Erdoğan kullandı
Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı ilk seferini yaptı. Trenin ilk seferinde Başbakan Erdoğan, kumanda masasının başında makinistlik yaptı.

Ankara-İstanbul hızlı tren hattının ilk etabı olan Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Hattı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle hizmete açıldı.

Hızlı trenin ilk yolcuları Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bürokratlar, büyükelçiler ve gazeteciler oldu.

Ankara'da trene bindikten sonra hızlı trenin markiz odasına geçen Başbakan Erdoğan, kumanda masasının başında makinistlik yaptı. Hızlı treni bir süre kullanan Erdoğan, yaptığı hızla ilgili yolculara bilgi verdi.
Tren hareket etmeden önce 'Sevgili yolcular, acele edin, hızlı tren kalkıyor' diye anons yapan Erdoğan, yolculuk sırasında da bilgilendirmeyi devam etti.

Erdoğan, trenin 250 kilometre hıza ulaşması üzerine yolculara "Şu anda 250 kilometreye ulaştık" diye bilgi verdi. Bu esnada Emine Erdoğan, Başbakan Erdoğan'ın makinistliği ile ilgili olarak, "Hızlı kullanmayı sever" bilgisini verdi.

"HEM HIZLI HEM AKILLI TREN"

Başbakan Erdoğan, yolculuk sırasında gazetecilerin bulunduğu kompartımanları gezerek yolcularla bir süre sohbet etti.

Erdoğan, burada gazetecilere hızlı trenle ilgili açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin 'Treni siz kullandınız. Zor mu?' sorusunu cevaplandıran Başbakan Erdoğan, "Tren zaten kendisi gidiyor. Siz zaman zaman otomatik olan şeylere dokunuveriyorsunuz. O yoluna yine devam ediyor. Bu akıllı bir tren. Bu noktada maşallahı var. İstediğiniz zaman fren de yapabiliyorsunuz. Siz dalgınlığa filan gelirseniz o dalgın değil, hemen durabiliyor. Bu noktada gerçekten tabi böyle bir hızlı trene kavuşmak bizi ayrıca mutlu etti. Çünkü temelini attığım günü hatırlıyorum. O zaman Binali Bey'e dedim ki, bugüne kadar hep tarih verdik, böyle devam etti. Bunu da aynen devam ettirmemiz gerekir. Şimdi bugün resmi açılışı yapmış olmak bizi çok mutlu etti." dedi.

"ASIL HEDEFİMİZ HIZLI TRENİ İSTANBUL'A ULAŞTIRMAK"

Asıl hedeflerinin hızlı treni İstanbul'a ulaştırmak olduğunu kaydeden Erdoğan, "İstanbul için de öyle zannediyorum ki, tarihi belli, sahibi belli, müteahhit firma belli. Bunlar Çinliler ve Cengiz İnşaat konsorsiyum olarak birlikte başladılar. O bittiği zaman 2 saat 15 dakika, 2.5 saatte İstanbul-Ankara'yı alacağız. Tabi coğrafi koşulları zor bölge. Burada da aynı şekilde zor bir hatta yapıldı. Tabi şimdi Ankara-Konya başlıyor. Önümüzdeki yılın sonu, 2011'in başında bitiriyoruz. O zaman adeta Konya ile Ankara sanki birbiriyle aynı ilin içindeki ilçeler haline gelmiş olacak. 1 saat 15 dakikada Ankara'dan Konya'ya ulaşacağız. Bu da tabi Konya'yı çok daha farklı hale getirmiş olacak. Gerek ekonomik gerek ticari alanda gerekse turizm alanında Konya son zamanlarda kültür turizminde, inanç turizminde ciddi sıçrama yaptı. Şehir olarak da hızlı bir gelişmenin içinde." şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Demir ağlarla ördük yurdu dört bir yandan' dediği hedefte kendisinin ebediyete intikalinden bu yana bu noktada atılmış ciddi bir atım yoktu. Biz o dönemlerde yapılmış olan raylı sistemleri, demir ağları rehabilite ediyoruz. O vagonlar, o lokomotifler hepsini yeniliyoruz. Bir taraftan da biz yeni demir ağları örüyoruz. Artık bunun ispatı ortada. Bugünleri Türkiye artık görmüştür. Bundan sonrası bunun daha da gelişmiş olanı, geliştirilmiş olanı olacak. İnsanımızın yaşam standartını çok daha farklı yere bu adımlarla beraber çekiyoruz. Bundan dolayı da mutluyuz." diye konuştu.

İSTANBUL İÇİN HEDEF 2012


Başbakan Erdoğan, 'İstanbul için bir talimat verdiniz mi? Bir tarih var mı?' yönündeki bir soruya ise şöyle cevapladı: "Şu andaki oradaki anlaşmamız aslında 24 ay. Fakat bazı sıkıntılar ve arazi koşulları falan 3 yıl gibi bir süre düşünüyorum. Dolayısıyla 2012'nin sonu inşallah İstanbul'u da bitiririz diye inanıyorum. İzmir de proje halinde. Biliyorsunuz Almanya'nın koşulları gibi değil, biliyorsunuz bizimki hep dağlık. Tünellerle, viyadüklerle geçiyorsunuz, bunlar ciddi manada etkiliyor. Yüksek maliyetle bu yatırımları gerçekleştirmek kolay olmuyor. Bütün şartlarımızı zorlayarak bu işe çok önem veriyoruz. Toplu taşımada raylı sistem büyük önem arz ediyor" karşılığını verdi.

Erdoğan, bazı sendikaların hızlı trenle ilgili güvenlik endişelerinin sorulması üzerine ise "Dediğiniz sendikaların bu ülkede dikili taşları yok. Onların bu ülkede yatırım yapılsın diye bir dertleri de yok. O dediğimiz sendikaların zihniyeti bu ülkede birinci köprüye de ikinci köprüye de karşı çıkmıştır. Şimdi üç de karşı çıkıyorlar. Denizin altından tüp geçişe de karşı çıkıyorlar. Bu ülkede taş taş üzerine konulsun diye bir şey istemiyorlar.Onların mantalitesinde, onların zihniyetinde böyle bir şey yok. Onların söylediklerini bek kale almıyoruz. Biz aklı selim sahibi, vatan için düşünen, millet için düşünen, yaşam standardını yükseltmek için gayret eden olan ne varsa onları masaya yatırıyoruz. O istikamette çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ülkeye katkısı olacak anlayışlar lazım. Bu ülkenin önüne set çekecek anlayışlarla bir şey yapılacağına inanmıyorum. O dediğimiz zihniyetler şimdi yapacağımız birçok şeyi engellediler. Yatırları engellediler. Hala bundan dolayı o maalesef o gecikmelileri bir yerlerde yaşıyoruz. Bunlar o gecikmelere rağmen yapılmış yatırımlardır" değerlendirmesini yaptı.

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim tartışmalarıyla ilgili olarak, ''Türkiye'yi böyle erken seçimlere alıştırmayalım'' dedi.

Erdoğan, Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) Ankara-Eskişehir arasındaki ilk seferinde, tren 252 kilometre hızla giderken gazetecilerin sorularını
yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin ''IMF'nin yeni bir teklifi olmuş. Böyle bir açıklama yapıldı'' hatırlatması üzerine, ''o teklif henüz arkadaşlarımıza gelmiş değil'' dedi.

Anayasada yapılması planlanan değişikliklere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, ''bireysel başvuru, ombudsman, siyasi partiler ve seçim yasası gibi 4 başlığı kapsayan bir şey'' ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, erken seçim tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine de ''Türkiye'yi böyle erken seçimlere alıştırmayalım'' karşılığını verdi.