kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Economist yanlışından döndü Çalık Grubu rapordan çıkarıldı

12.03.2009
The Economist Intelligence Unit, SABAH-atv'yi almak için Çalık Grubu'nun kamu bankalarından kullandığı krediyle ilgili siyasi imasını düzeltti ve bu konudaki değerlendirmesini rapordan çıkardı..
The Economist Intelligence Unit (EIU), Türkiye'ye ilişkin 11 Şubat tarihli raporundan 2 hafta sonra Çalık Grubu'yla ilgili yanlışından döndü. Çalık Grubu'nun SABAH-atv'yi alırken kamu bankalarından aldığı kredide siyasilere yakınlık vurgusu yapan EIU, raporda bir düzeltme yaptı ve bu bilgilerin tamamını raporundan çıkardı. 63 yıllık kurumun yüzlerce uzman çalıştırdığı The Economist Intelligence Unit, 26 Şubat tarihinde yaptığı düzeltmeden sonra raporu yeni haliyle abonelerine sundu. Raporun ilk halinde, Çalık Grubu'nun SABAH atv'yi 1.1 milyar dolara alabilmek için iki kamu bankasından kredi aldığı ve bunu siyasi bağlantılar üzerinden gerçekleştirdiği iması yapılıyordu. Analizinde bu hatayı düzelten söz konusu bölümleri çıkartarak raporu tekrar yayımladı.

350 MİLYON DOLAR ÖZKAYNAKTAN
Hatırlanacağı üzere, Ağustos 2007'de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) , medya şirketlerini ticari ve iktisadi bütünlük adı altında birleştirerek satma kararı almıştı. 5 Aralık 2007'de ise Ahmet Çalık'ın sahibi olduğu Turkuvaz Radyo TV, 1.1 milyar dolarlık teklif vererek SABAH ve atv ihalesini kazanmış, 350 milyon doları özkaynaklardan karşılamak suretiyle 1.1 milyar dolarlık ihale bedelini 22 Nisan 2008 tarihinde TMSF'ye ödemişti. Bu rakam SABAH-atv'nin eski sahibi Merkez Dergi Grubu'nun Mayıs 2005'te verdiği 433 milyon dolarlık satış fiyatının tam 2.5 katı olarak gerçekleşti. 375'er milyon dolarlık krediyi veren Halkbank ve Vakıfbank yönetimi ise her fırsatta kredinin yasal düzenlemeler ve ticari teamüllere uygun ve bankaları karlılık politikalarıyla uyumlu olduğunu hem kamuoyuna hem de Meclis'te milletvekillerine açıklamıştı . İlgili bankalar, yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla İMKB'ye de konuyla ilgili açıkl a m a yapmıştı.