kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Meclisin toplanamaması'' tarih olacak

aa
Giriş Saati : 27.02.2009 12:56
Güncelleme : 27.02.2009 20:32
Yeni Haber
TBMM İçtüzük taslağının aynen kabul edilmesi halinde Genel Kurul, bir milletvekiliyle bile toplanabilecek. Genel Kurulda, karar yeter sayısı bulunamazsa bir sonraki konu görüşülecek.

İçtüzük Uzlaşma Komisyonu tarafından hazırlanarak hem kamuoyunun görüşüne açılan hem de Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarına sunulan İçtüzük taslağında, Genel Kurulun çalışmalarına ilişkin yeni düzenlemeler yer alıyor.

İçtüzük Uzlaşma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, yeni İçtüzüğün aynen kabul edilmesi halinde toplantı yeter sayısının kaldırılacağını, aynı doğrultuda Anayasada da değişiklik yapılarak toplantı yeter sayıyla ilgili düzenlemenin değiştirileceğini söyledi.

Kapusuz, tasarı ve tekliflerin oylamalarının işaretle yapıldığını belirterek, yeni İçtüzük taslağında oylamaların elektronik cihazla açık oylama yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Açık oylamalarda hangi milletvekilinin oylamaya katıldığı, hangisinin katılmadığının kayıt altına alındığını anımsatan Kapusuz, ''Toplantı yeter sayısı kalkıyor ama tüm oylamalar açık yapılacağı için Genel Kurula devam mecburi hale geliyor. Önceden oylamalar işaretle yapılıyordu şimdi her kanunun tümü üzerinde açık oylama yapılacak. Bunun için milletvekilleri Genel Kurula gelmek zorunda. Açık oylama böylece yoklama yerine geçecek'' diye konuştu.

''PUSULA'' KALKIYOR


Salih Kapusuz, mevcut uygulamada karar yeter sayısı veya toplantı yeter sayısı arandığı zaman sisteme giremeyen milletvekillerinin, Genel Kurulda Başkanlık Divanına pusula göndererek oylamaya veya yoklamaya katıldığını, yeni düzenlemeyle bu uygulamanın da kaldırılacağını bildirdi.
''Milletvekili İstanbul'da, buraya pusula bırakıyor, oy kullandırıyor'' şeklinde bazı eleştirilerde bulunulduğunu bildiren Kapusuz, İçtüzüğün kabulü halinde bu eleştirilerin de son bulacağının altını çizdi.

Karar yeter sayısında sisteme giremeyen milletvekillerinin ayağa kalkarak, oyunun ''kabul'', ''ret'' veya ''çekimser'' olduğunu söyleyerek oylamaya katılabileceğini belirten Kapusuz, ''Pusula uygulamasının kalkmasıyla, burası cıvıl cıvıl olacak'' dedi.

KARAR YETER SAYISI BULUNAMAZSA

İçtüzük Uzlaşma Komisyonu Başkanı Kapusuz, toplantı yeter sayısının kaldırılmasıyla Genel Kurulun toplanmama gibi bir durumu olmayacağını, oylamalarda karar yeter sayısı olmadığı durumlarda Genel Kurul kapanmayıp, oylamadan sonraki konunun görüşülmesine geçileceğini vurguladı.

Kapusuz, belirlenen mesai saatlerinden önce Genel Kurulun çalışmalarını bitiremeyeceğini belirterek, ''Genel Kurul, salı, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak. Günlük çalışma süresi böylece 4 saatten 6 saate çıkarılmış olacak. Evrak okunması da kaldırılacak. Böylece İçtüzüğün kabulünden sonra ekstra her gün 1-1,5 saatlik süre daha kazanılmış olacak. Gündem bitene kadar Genel Kurulun kapanması söz konusu olmayacak'' diye konuştu.

AYDA 5 GÜN ÇALIŞMA MECBURİ

İçtüzük taslağında, Genel Kurul çalışmalarına katılmayan milletvekilleri için yaptırımlar da öngörüldüğünü bildiren Kapusuz, devamsızlık yapan milletvekillerinin, yolluklarının kesilebileceğini, milletvekilliğinin düşürülebileceğini söyledi.

Taslağa göre, bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde 5 birleşime katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilecek. Karma Komisyonun hazırlayacağı rapor Genel Kurulda görüşülecek. Oylamada 276 milletvekilinin kabul oyu kullanması halinde devamsızlık yapan milletvekilliğinin üyeliği düşürülebilecek.
Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam 45 birleşimden fazla devamsızlık yapan milletvekilinin ise yolluklarının 3 aylığı kesilecek.