kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

3 ülkeden 40 uzman ilk raporu hazırlıyor

27.02.2009
Düşen THY uçağının enkazını inceleyen ekip; görgü tanıkları ve yolcuların ifadesini aldıktan sonra birkaç gün içinde açıklama yapacak. İlk rapor birkaç ay, asıl rapor 1 yıl sonunda..
THY uçağının Amsterdam'da yaptığı kaza, 3 ülkeden 40 kişilik ekip tarafından inceleniyor. Uçağın üreticisi Boeing firması, Hollanda polisi ve havacılık kurumları, Amerikan Hava Taşımacılığı Merkezi ve Türkiye'den gönderilen ekipler 9 kişinin yaşamını yitirdiği kazaya neyin yol açtığını bulmak için gece gündüz çalışıyor. İlk bilgiyi veren Hollanda Havacılık Güvenlik Kurumu Sözcüsü Fred Sanders, ön soruşturmanın birkaç gün içinde tamamlanacağını açıkladı. Ardından uçağın enkazını olay yerinden incelemenin tamamlanacağı bir hangara alacaklarını belirten Sanders, birkaç hafta içinde "kazaya neyin yol açtığına" dair raporun hazırlanacağını söyledi.

KESİN RAPOR BİR YIL SONRA
Ancak uçağın karakutularının Fransa'nın başkenti Paris'te tamamlanacak incelenmesi sonrası tam raporun hazırlanmasının bir yılı bulacağı açıklandı. Kazanın gerçekleştiği Schipol Havalimanı polis sözcüsü Rob Stenacker, "Ekipler sadece kahve içmek için verdikleri kısa aranın dışında hiç durmadan çalışıyor. 40 kişi olay yerinde incelemede" diye konuştu. Önce kuyruğu, sonra burnu yere çarpan ve iniş pistinin 2 km. kadar uzağında 3 parçaya ayrılan uçağın enkazını inceleyen Boeing, ABD Taşımacılık Güvenlik Kurumu, Hollanda Güvenlik Kürsüsü ve Türk ekibine Hollanda polisi ve uçuş uzmanları da destek veriyor. Soruşturmayı Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi yürütüyor.

YOLCULARIN İFADESİ ALINACAK
Kazadan yaralıların kurtarılıp cesetlerin çıkarılması sonrası, beyaz üniforma giyip mavi kask ve maskeler takan inceleme ekibi enkazı devraldı. Kaza yeri fotoğraflarına bakıldı, karakutu ön kayıtları analiz edildi, kabin ses kayıtları dinlendi, enkazın 100'er metre iki yanında bulunan motorlar incelendi. Soruşturma ekibi, enkaz incelemesinden sonra tedavileri süren mürettebat, yolcu ve görgü tanıklarının ifadelerini alacak. Tanıkların bir kısmı uçağın 90 metreden yere çakıldığını anlatırken; incelemede kuş sürüsüne çarpmış olabileceği, yakıtın bittiği ya da alçalmada hızın az kalması gibi ihtimaller de göz önünde bulunduruluyor. Öte yandan uçağın yolcuları arasında, üretici firma Boeing'in 4 çalışanının da olduğu bilgisi verildi. Ancak şirket, söz konusu 4 kişinin ne görev yaptığı ve uçakta ne için bulunduğunu açıklamadı.
Haberin fotoğrafları