kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, takipteki kredilerin ciddi şekilde arttığına dikkat çekti.

Özen: 25 yıllık bankacıyım hiç bu kadar zorlanmadım

26.02.2009
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, sendikasyon kredilerinde ciddi problemler olduğunu vurguladı. Özen "25 yıllık bankacıyım hiç bu kadar zorlandığımızı hatırlamıyorum" dedi..
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, krizin boyutunun çok büyük olduğunu ve hiçbir şirket veya hiçbir sektörün kendi başına bu krizden çıkamayacağını söyledi. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneğince (TOKKDER) düzenlenen panelde konuşan Özen "Krizden kamu harcamazsa çıkamayız. Açık ekonomilerde para politikaları daha etkili. Para politikalarını doğru ayarlamak lazım'' dedi. Takipteki kredilerinin arttığını, sorunlu kredi oranının ciddi şekilde başladığını kaydeden Özen, ''KOBİ düzeyinde çok var, büyük firma düzeyinde yok. KOBİ düzeyinde gerek adette, gerek miktarda ciddi şekilde artıyor ve bu trend devam edecek'' diye konuştu.

SENDİKASYON SORUNU
Özen, krizi çok inatçı gördüğünü ifade ederek ''Mayıs ayında, haziran ayında bu iş bitecek gibi hesap yapmayın'' dedi. Sendikasyon kredilerinde çok ciddi problemler bulunduğunu vurgulayan Özen, ''25 senelik bankacıyım, hiç bu kadar zorlandığımızı hatırlamıyorum'' dedi. Ergun Özen, kredilerin azaldığını ve bu gibi ortamlarda Türk bankacılık sektöründe kredilerin artmasını kimsenin beklememesi gerektiğini belirterek, otomobil kredisi satamadıklarını bildirdi. Bankanın 2008'de Türkiye'de en fazla kredi veren banka olduğunu kaydeden Özen, bankacı olarak kredilerde önem verdikleri konulara değinerek, bankaların kredi verme şartlarını 2008'in ikinci yarısından itibaren gözden geçirmeye başladığını söyledi. Özen, sektörlerde finansman zorlukları oluşmaya başladığını gördüklerine işaret ederek, kredi kullanımı için bilançolarda daha yüksek özkaynak ve ilave teminatlar görmek istediklerini çünkü riskin arttığını anlattı. Bankacıların şu anda en sevmediği şeyin havuza kredi vermek olduğunu ve paranın nereye gideceğini bilmek istediklerini ifade eden Özen, "Başka bankaların kredisinin kapanması ödümüzü koparıyor bizim. O parayı ben havuza verip de başka bankanın kredisini kapatırsam olmaz'' dedi.