kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

S&P Ukrayna'nın notunu kırdı AB'yi Doğu Avrupa korkusu sardı

25.02.2009
S&P, Ukrayna'nın kredi notunu iki kademe düşürerek yatırım yapılabilir notun 7 derece altına çekti. Not indirimi endişeleri tetiklerken Doğu Avrupa'ya kredi veren İtalyan ve Avusturyalı bankaları paniğe kapıldı..
ABD'de konut kredileriyle başlayan mali krizin etkisi dalga dalga yayılıyor. Krizin son halkası Doğu Avrupa ülkeleri oldu. Yüksek borç stokları, yabancı sermaye çıkışının hızlanması, ihracatın düşmesi ve para birimlerinin değer kaybı nedeniyle tehlike olan Doğu Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu durumun mali krizde ikinci dalgaya yol açabileceği ileri sürülüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard& Poors Romanya ve Letonya'nın ardından Ukrayna'nın kredi notunu da düşürdü. Ukrayna'nın CCC+'ye indirilen uzun vadeli döviz kredi notu yapılabilir notun yedi derece altında. Böylece Ukrayna'nın kredi notu Pakistan ile aynı düzeye inmiş oldu ve Avrupa'nın en düşüğü haline geldi. Bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, özellikle Doğu Avrupa ülkelerindeki durgunluğun, diğer ülkelerdeki durgunluktan daha ciddi olacağını öngörmüş ve bu ülkelerdeki dengesizliklerin hem yerel bankalar hem de Avrupa'daki diğer bankaların kredi notları üzerinde baskı yaratacağını ifade etmiş ve piyasalardaki hareketi tetiklemişti.

ATEŞ BACAYI SARDI
2007'de 780 milyar dolar tutarındaki dünya çapındaki yabancı sermayenin 365 milyar dolarını çeken ve Asya'nın tahtını sallayan gelişmekte olan Doğu Avrupa ülkelerinde ateşin bacayı sarması Avrupa Birliği ülkelerini endişelendirse de birlik bu ülkelere yardım etme konusunda isteksiz. Dünya Bankası, Avrupa'nın daha zengin ülkelerinin, Doğu Avrupa ülkeleri ekonomilerine yardım etmek için daha çok şey yapması gerektiği uyarısında bulundu. Ancak Avrupa Birliği bu ülkelere yardım etme konusunda isteksiz davranıyor ve destek yerine

AB YARDIM İÇİN GÖNÜLSÜZ
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) fonlarının kullanılmasını öneriyor. AB ülkeleri IMF'nin fonlarının iki katına çıkarılmasını ve 500 milyar dolara yükseltilmesini istiyor. AB ülkeleri kayıtsız davransa da başta İtalya olmak üzere bu bölgenin büyük alacaklılarından Avusturya'da endişe had safhada. Doğu Avrupa ülkelerinin Avusturya, İsveç, İtalya ve Yunan bankalarına toplam 1.7 trilyon euro borcu bulunuyor. Yerel para birimlerinin değer kaybı ise bu yıl ödenmesi gereken 400 milyar euroluk borcun geri ödenmesi riskini artırırken banka yöneticilerinin de uykularını kaçırıyor.
Haberin fotoğrafları