kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Maliye'den vergi borcu uyarısı

AA
Giriş Saati : 26.02.2009 11:01
Güncelleme : 26.02.2009 17:16
Yeni Haber
Vergi borcu bulunan mükelleflerin 18 aylık taksitlendirme uygulamasından yararlanmaları için üçüncü taksit ödeme süresinin, 27 Şubat Cuma günü mesai bitimi sona erdiği bildirildi.

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, mükellefleri vergi borçluları için getirilen tecil-taksit uygulamasında ödeme yapmaya, varlık barışında ise başvuruda bulunmaya çağırdı.

Ulusoy yaptığı açıklamada, küresel finansal krizin ardından önce vergi borçlularına ödeme kolaylığı getirmek üzere tecil ve taksitlendirme uygulamasını, ardından da varlık barışını devreye soktuklarını hatırlattı.

Tecil taksitlendirme başvuru döneminde 11,3 milyar liralık vergi borcu için başvuruda bulunulduğuna ve taksit ödemelerinin Aralık'da başladığına dikkat çeken Ulusoy, taksit ödemeleri açısından bu ayın büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ödeme kolaylığından yararlanmak için başvuruda bulunduğu halde ilk 2 taksiti ödemeyenlerin, Aralık, Ocak ve Şubat taksitlerini bu ay yatırmamaları halinde, kapsam dışı kalacağını kaydeden Ulusoy, şöyle konuştu:

''Şimdi daha önceki ilk 2 taksiti yatırmayanlar, bu ay bu taksitleri ödedikleri takdirde, (tecil şartlarını ihlal etmemiş) şeklinde değerlendirilecekler. Bunların hakları aynen devam edecek. Mevzuat gereği tecillerde son ödeme tarihi hafta sonuna denk geliyorsa, takip eden iş gününe süre uzatımı olmuyor. Bu nedenle Aralık ve Ocak taksitlerini yatırmayanların, Şubat taksitiyle birlikte bunları 27 Şubat Cuma akşamına kadar ödemeleri gerekiyor.

Burada da ödemede aksaklık olursa, tecil şartları tamamen ortadan kalkıyor. Yıllık yüzde 3 faiz ortadan kalkıyor. Biz de, bu durumda normal cebri tahsilat yapmak zorunda kalacağız. Vergi borçlularına burada çok büyük kolaylık getirmiştik. Çok büyük bir imkandı. Düşük faizli, uzun vadeli, vergi türü ayrımı yapmaksızın, KDV'yi, ÖTV'yi, damgayı ayırmadan tecil yaptık. İlk 2 ayı ödemeyen vergi borçlularının, Cuma akşamına kadar 3 taksiti yatırmaması halinde bu hak yanıp gidecek, ziyan olacak. Biz, bunu istemiyoruz. Bu nedenle vergi borçluları ihmal etmesinler ve ne yapıp, ne edip taksitlerini ödesinler. Bu hakkı kaybetmesinler.''

''BİLMEDİĞİMİZ BİR ŞEYİ NASIL İNCELERİZ?''

Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, kamuoyunda ''varlık barışı'' olarak nitelenen, Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna ilişkin başvuruların da 2 Mart Pazartesi günü sona ereceğine işaret ederek, mükelleflerin bu fırsatı da kaçırmamasını istedi.

Varlık barışının çok büyük bir imkan olduğunu dile getiren Ulusoy, böyle bir düzenlemenin bir daha çıkmayacağını belirterek, şunları söyledi:
''Uygulama kapsamına giren herkesin bunun için başvurmasını arzu ediyoruz. (Bu fırsat bir daha ele geçmez) diyoruz. Piyasada veya kamuoyunda bazı tereddütler var. (Başvurular için inceleme yapılacak) gibisinden. Amiyane bir tabir ama vallahi billahi incelemeyeceğiz. İncelemek gibi bir amacımız kesinlikle yok. Zaten kanunda son derece açık ve net şekilde yazıyor. (Vergi incelemesi yapılamaz, vergi tarhiyatı yapılamaz) deniliyor. Kanun bir senet. Bu konuda daha nasıl tereddüt olur anlamıyorum.

Yine ısrarla ifade ediyorum. Bizim öyle bir derdimiz yok. Hatta bankalardan isim bile almıyoruz. Bankalar bize toplu olarak bildiriyorlar. Dolayısıyla kimin ne beyanname verdiğini bilmiyoruz. Bankalara verilenleri bilmeyeceğiz bile. Bilmediğimiz bir şeyi nasıl inceleriz? Hakikaten öyle bir inceleme niyetimiz yok. Vatandaşlarımız bu tür söylentilere kapılıp da, başvurmamazlık etmesinler.

Bu gerçekten çok büyük bir imkan. Bunu sigorta poliçesi gibi düşünmek lazım. Bu sigorta poliçesini mutlaka satın alsınlar.''

Varlık barışı uygulamasında süre uzatımının olmayacağını tekrarlayan Ulusoy, ''Bunun için zaten kanun gerekiyor. Meclis de Perşembe günü tatile gidiyor. Dolayısıyla süre uzatımı söz konusu değil'' dedi.

Uygulamadan ne kadarlık bir gelir elde edileceği konusunda rakam vermek istemediğini de belirten Gelir İdaresi Başkanı, kendisine atfen ifade edilen 5 milyar dolarlık gelir hedefi için de, ''Ben 5 milyar dolar demedim. Sürekli rakam istiyorsunuz. Ben de (5 olur, 10 olur, 15 olur, 25 olur) gibisinden birbiri ardına rakamlar söyledim. Ama bunlar alakasız rakamlardı. Benden rakam istemeyin'' diye konuştu.