kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hamas ve Fetih uzlaşma görüşmelerine başladı

Giriş Saati : 26.02.2009 11:55
Güncelleme : 26.02.2009 18:52
Yeni Haber
Filistinli rakip gruplar Hamas ve Fetih ulusal uzlaşma müzakereleri çerçevesinde bugün Kahire'de resmi görüşmelere başladı. ..
Taraflar, görüş ayrılıklarını ortadan kaldırarak, ulusal birlik hükümetinin kurulmasına yönelik ciddi adımlar atmayı planlıyor. Hamas ve Fetih, dün gece yapılan gayri resmi görüşmelerde, uzlaşma çabaları önünde önemli bir engel olarak görülen mahkumların akıbeti konusunda anlaşmaya vardı.

Taraflar ayrıca, medya üzerinden karşılıklı açıklamalar yapılmasına da son verilmesini kararlaştırdı. Hamas ve Fetih'in yanı sıra diğer Filistinli gruplar, Mısır'ın arabulucuk faaliyetlerini yürüttüğü istihbarat başkaın Ömer Süleyman'ın ofisinde bugün bir araya geliyor.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın liderliğini yaptığı Fetih örgütünden üst düzey bir yetkili, dün geceki görüşmede rakip gruplar arasında güven artırıcı tedbirler alınması konusunda mutabık olduklarını söyledi.

Dün yapılan ortak açıklamada, "belli sayıda tutuklunun serbest bırakılacağı, diğer tutukluların ise uzlaşma sürecinin ilerleyen safhalarında salıverileceği" kaydedildi. Hamas'ın üst düzey isimlerinden Mahmud Zahar ise, Batı Şeria'da tutuklu bulunan 80 kadar Hamas üyesinin serbest bırakıldığını, 300 tutuklulunun da serbest bırakılmaya hazırlandığını belirtti. Hamas'ın buna karşılık, Gazze Şeridi'ndeki çok sayıda Fetih üyesinin ev hapsini kaldırdığı ifade edildi.

Hamas, 2007 yılı Haziran ayında haftalar süren kanlı sokak çatışmalarının ardından Fetih güçlerini bölgeden çıkararak Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirmişti. Taraflar arasındaki uzlaşma müzakerelerinin Kasım ayında başlaması planlanıyordu. Ancak Hamas, Fetih'in Batı Şeria'da örgüt üyelerini tutuklamaya devam ettiğini belirterek, görüşmelerden son dakikada çekilmişti. Uzlaşma süreci, İsrail'in 22 gün süren ve bin 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından yeniden başlatılmıştı. Hamas'ın siyasi büro üyesi İzzet Reşık ise yeniden başlayan müzakere sürecinde "çok olumlu ve ümit verici bir atmosfer" olduğunu ifade ederek, "Özellikle dünkü görüşmelerin ardından müsbet sonuçlar alınacağı konusunda umutluyuz" dedi.

İHA