kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

14 yaşındaki kız, 17 yaşındaki "dini nikahlı" kocasından boşandı

CİHAN
Giriş Saati : 26.02.2009 16:38
Güncelleme : 26.02.2009 18:52
Yeni Haber
İsrail, 14 yaşındaki bir kızla 17 yaşındaki bir erkek çocuğunun yaptığı "dini nikahı" konuşuyor. Gençlerin ailelerini itiraz etmesi üzerine bir "Yahudi mahkemesi", gençlerin boşanmasına hükmederken, İsrail medyası da kızın İsrail'de boşanan en küçük yaştaki "eş" olduğuna dikkat çekti.

Yahudi Mahkemesi, boşanma kararı vermek için ise önce gençlerin evliliklerinin gerçekleşmiş olmasının teyit edilmesini istedi. İki gencin yaptıkları evliliğin "dini gerekliliklerini" yerine getirdiğinin belirlenmesi üzerine de mahkeme, boşanma kararını onayladı.

İsrail basınında yer alan habere göre iki genç, arkadaşlarının huzurunda yemin etti, birbirlerine yüzük taktı ve böylece birliktelikleri tamamlanmış oldu. Ancak aileleri bu durumu öğrenince çocuklarının "dinen" boşanması için dava açtı. Her iki ailenin de tutucu Yahudi aileler oldukları belirtildi.

Fakat kocasıyla birlikte yaşamak isteyen "yeni gelin" ilk başlarda ikna edilemedi. Hatta kızın, yaşı kemale erdiğinde "dini nikahlı kocasıyla" resmi olarak da evlenmek istediği aktarıldı. Ancak kız, kocasının ailesi kendisine para teklif edince bu evliliğinden vazgeçti. Bunun üzerine de Kudüs'te kurulan bir "dini mahkeme" boşanma işlemlerini başlattı.

Ancak kızın bu "dini evliliği", yasal olarak da kimliğine eklenecek. İsrail yasalarına göre 16 yaşına geldiğinde bir kimliğe sahip olacak olan kızın kimliğinde "boşanmış" ibaresi yer alacak. Ancak Yahudilerin dini kurallarına göre bir daha, eski kocasının ismi olduğundan dolayı Cohen isminde biriyle evlenemeyecek.