kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rio'da karnaval zamanı!

LALE GENÇALP/SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 24.02.2009 16:13
Güncelleme : 24.02.2009 19:22
Yeni Haber
Brezilya'da dansın sembolü haline gelen ve her yıl Rio De Janerio'da gerçekleşen Rio Karnavalı 2009 bugün sona eriyor.

Milyonlarca Brezilyalı ve on binlerce yabancı turistin katıldığı Rio Karnavalı bu yıl 21 Şubat'ta başladı ve bugün sona eriyor...

Rio Karnavalı denince akla enerjik mi enerjik danslar, rengârenk kostümler, hiç durmayan müzik, sınırsız bir eğlence geliyor.Bu yıl da milyonlarca katılımcı küresel krizle ilgili tüm endişelerini bir kenara atıp kendini eğlenceye bıraktı.

RİO'DAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Peki Rio Karnavalı nedir?

Karnaval ismini, karnavalın yapıldığı Brezilya'nın en büyün şehirlerinden biri olan Rio De Janeiro'dan alıyor.Rio De Janerio, sambasıyla, plajlarıyla, güzel kızlarıyla ve hani şu Corcovado dağının tepesindeki ünlü 38m'lik dev İsa heykeliyle ünlü...

Karnavalı genellikle Şubat ayına rastlayan, 4 gün boyunca süren bir sınırsız eğlence etkinliği. Karnaval boyunca dünyanın dört bir yanından eğlenmeye meraklı binlerce kişi Rio'ya akın ediyor.Karnaval tarihi Paskalya'ya göre değişiyor. Paskalya tarihi her yıl değiştiğinden karnaval tarihi de değişiyor; her yıl Paskalya'dan 7 hafta önce düzenleniyor.

Rio'da düzenlenen karnaval kayıtlarına ilk olarak 1723 yılında rastlanmış. O zamanlar Portekiz adalarından Brezilya'ya göçenler Entrudo isimli bir eğlence getirmişler Brezilya'ya. Amaç bir yerde meydanda toplanan insanların birbirlerine su ve kireç tozu atarak eğlenmeleriymiş. Daha sonra 19.yy ortalarında yine bir Portekizli olan JosNogueira de Azevedo Pazartesi günleri arkadaşlarını toplayıp caddelerde davul, tef gibi aletler çalarak eğlenceler düzenlemeye başlamış, buna da ZPereira ismini vermişler. 1885 yılında ise Grandes Sociedades isimli yeni bir karnaval yapılmış ve imparator da dahil 80 kişilik aristokrat grubu da bu eğlenceye katılmış. Değişik kostümler ve maskeler takan grup çiçeklerle ve müzik eşliğinde sokaklarda yürümüş. Ardından 1870 yılında CordCarnavalesco isimli bugünküne daha yakın bir karnaval yapılmış. Bunda kral, kraliçe, köylü ve cadı kostümleri gibi kıyafetler giyen insanlar büründükleri karakterler gibi performanslar sunarak karnavala renk katılmasını sağlamışlar. Daha sonra sponsorluklar, orkestralar ve koroların da katılımı sayesinde eğlence giderek büyümüş ve bugünkü Rio Karnavalı böylece oluşmuş. 2. Dünya Savaşı esnasında her ne kadar festival yapılmasa da savaşın sonlanmasıyla birlikte tekrar festival başlamış ve içine yarışma da katılarak bildiğimiz Rio ortaya çıkmış.