kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB'den Belarus'a uyarı

CİHAN
Giriş Saati : 24.02.2009 13:02
Güncelleme : 24.02.2009 19:21
Yeni Haber
Ağustos ayında Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan savaşın ardından Moskova, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanınması ile ilgili çalışmalara devam ediyor. Latin Amerika ülkesi Nikaragua'nın dışında bir başka ülke Rusya'ya destek sağlamazken Moskova'nın yakın müttefiki Belarus'un önümüzdeki dönemde ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlıklarını tanıyabileceği kaydediliyor. Uzun aradan sonra Minsk'e bir ziyaret gerçekleştiren AB Dış Politika Başkanı Javier Solana Minsk'i Avrupa'nın bir parçası olmaya davet etti. AB bir taraftan ortaklık programına Minsk'i davet ederken, diğer taraftan da Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasının kendisi için maliyetinin yüksek olacağı uyarısı yaptı.

Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre bir kısım Doğu Avrupa ülkesinin yer aldığı ortaklık programının tam üyelik hedefi olmadığını kaydeden Çek Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg Minsk'le serbest ticaret bölgelerinin oluşturulması, enerji güvenliği ve ilişkilerin ilerletilmesinin gündemde olduğunu belirtti. Programda Belarus dışında Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna yer alıyor. Birlik programda yer alan ülkelerin alt yapı gelişimleri için 445 milyon dolar ayırdı.

Belarus'un kritik bir dönemeçte olduğu uyarısı yapan Schwarzenberg, "Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanırlarsa bunun bedeli ağır olur. Belarus yeniden izolasyon politikası ile karşı karşıya kalabilir." hatırlatmasında bulundu. Avrupa Birliği'nin Belarus'a yönelik politikalarını yumuşatmasında önümüzdeki günlerde parlamentoda iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlıklarının tanınması ile ilgili kararın oylanacak olmasının etkili olduğu kaydediliyor.