kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Şahin' Netanyahu'ya tam saha 'barış' presi

24.02.2009
İsrail'de aşırı sağcı Netanyahu ile ılımlı partiler koalisyon yapmayınca endişeler tırmandı. Gizli servisler, içeride koalisyon için telkinde bulunurken dış politikada 'Suriye ile masaya otur' baskısına başladı. AB'den ise 'Endişeliyiz' açıklaması geldi..
İsrail seçimlerinden ikinci olarak çıkan ancak kabineyi kurması için görevlendirilen Likud'un lideri Benyamin Netenyahu (Bibi) vaad ettiği sert politikalardan vaz geçebilir. Zira ülkenin askeri istihbarat örgütü ile gizli servis Mossad, Bibi'ye Suriye ile masaya oturması için baskı yapmaya hazırlanıyor. Askeri istihbarat başkanı Amos Yadlin ile Mossad Başkanı Meir Dagan'ın seçimlerde "Suriye'ye Golan'ı vermeyeceğim" diyen Netenyahu için bir rapor hazıladıkları belirtildi. Raporda Golan konusunda Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ile görüşmenin stratejik sonuçları olacağı, Suriye ile muhtemel bir savaşı engelleyeceği ve Şam'ı Tahran ekseninden çıkaracağı belirtiliyor.

BARAK KABİNEDE YOK
Bu arada sert politikalarıyla tanınan Netenyahu'nun kabine kurma arayışı AB'yi kaygılandırıyor. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Bibi'nin aşırı sağcılarla kabine görüşmeleri yapmasından barış görüşmelerine zarar vereceği gerekçesiyle endişe duyduklarını söyledi. Çek Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Alexandr Vondra ise barış görüşmelerinde "zor bir başlangıç" beklediğini söyledi. Bu arada Netenyahu'nun koalisyon teklifini, İşçi Partisi lideri Ehud Barak "sorumlu anlayışla muhalefette kalacağını" söyleyerek reddetti. Seçimin galibi Kadima'nın lideri Tzipi Livni de koalyisyonu reddetmişti.